Przygotowałyśmy wczoraj z Mają te trufle dla Roberta. Taka słodka niespodzianka z okazji Dnia Górnika. Mój mąż jest fanem trufli i deserowej czekolady, więc pewne było, że mu przypasują.
Wersja, na która przepis podaję jest smakołykiem wyłącznie dla miłośników mocno gorzkiej czekolady. Ja wykorzystałam taką z 70% zawartością miazgi kakao, ale nic nie stoi na przeszkodzie by posunąć się dalej i przeciwnie można śmiało złagodzić ich smak, używając częściowo lub wyłącznie czekolady mlecznej. Pomarańczowej nuty dodał im likier pomarańczowy i skórka z pomarańczy.
Szybkie w wykonaniu (nie licząc czasu, który masa tężeje w lodówce). No i takie wiecie, urocze, z serca…
Składniki:
(na około 12 sztuk)
- 200 g czekolady gorzkiej (u mnie 70% z Lidla)
- 100 ml śmietany 36%
- 40 g miękkiego masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego (np.Cointreau, Grand Marnier)
- skórka otarta z umytej ekologicznej pomarańczy (lub sparzonej i dokładnie umytej zwykłej)
- kilka łyżek dobrej jakości kakao
Śmietanę przelać do małego rondelka, doprowadzić do wrzenia.
Drobno pokrojoną czekoladę wsypać do miseczki (najlepiej szklanej, ceramicznej)
Zalać ja gorącą śmietaną, dodać masło i likier, skórkę i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa.
Odstawić do ostudzenia.
Przykryć miseczkę folia spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 2 godz., albo do momentu aż masa stężeje
Formować pralinki (u mnie ok. 2,5 cm), obtaczać w kakao.
Comments 1
Author
Gość: [Sarna] 91.198.217.* 6 miesięcy temu
pięknie wyglądają, uwielbiam gorzką czekoladę.
gin86 6 miesięcy temu
Idealny prezent na Mikołajki 🙂