
Składniki:
- 4 duże mandarynki (ewentualnie 3 pomarańcze)
- 6 jajek
- 250 g mielonych migdałów
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mandarynki ( w całości ze skórką) gotować w garnku z wodą przez ok 2 godz.
Odsączyć i odstawić do ostygnięcia.
Zimne, całe mandarynki zmiksować ( można wyjąc pestki).
Dodać jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia.
Zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ciasto będzie dość rzadkie.
Tortownicę wysmarować masłem, dno wyłożyć pergaminem i wlać ciasto.
Piec ok. godziny w temp. 190- 200° C, wystudzić.
Można polać odrobiną cytrynowego lukru, podać z kleksem bitej śmietany, ale i bez tego słońce w Waszych kuchniach.
Smacznego!
Comments 1
Author
picnawode 7 lat temu
Tego szukałem, niebawem sprawdzę przepis własnoręcznie 😀
Gość *.bb.isp.sky.com 3 lata temu
a maka? bo nie widze w przepisie…
Aga Sz. 3 lata temu
Mąki nie ma! 🙂 tzn.zastępują ją mielone migdały. Pozdrawiam!
Gość: [Trix] *.neoplus.adsl.tpnet.pl rok temu
Brak tu przede wszystkim 1 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia. Robiłam kilka razy wychodzi bez problemu
Aga Sz. rok temu:
Trix, *.neoplus.adsl.tpnet.pl nie bardzo wiem o co chodzi, łyżeczka proszku jest przecież podana zarówno w liście składników jak i w opisie.