Brownie to zdecydowanie ciasto, które tej zimy pojawiało się u nas na stole najczęściej. Mam wrażenie, że piekłam je na okrągło, zmieniając tylko (lub pomijając) chrupiące dodatki w jego wnętrzu. Jest to chyba najszybsze w wykonaniu i najprostsze ciasto jakie znam i paradoksalnie jedno z najsmaczniejszych (oczywiście jeśli kocha się czekoladę).
Piekłam brownie, w którym ilość cukru dwukrotnie przewyższała ilość czekolady, tworząc cudownie chrupiącą skorupkę na powierzchni ciasta, ale i w tym przepisie powinna się pojawić. Zawsze używam tyle czekolady co masła i ta proporcja moim zdaniem sprawdza się najlepiej. Warto dodać, że przepis nie zawiera mąki.
Składniki:
- 200g masła
- 200 czekolady deserowej ( u mnie 70%)
- 150 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100-200 g migdałów (lub ulubionych orzechów)
- kakao do oprószenia (opcjonalnie)
Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Stopić je na mały ogniu (uważając by nie przypalić, najbezpieczniej w kąpieli wodnej).
Odstawić, by trochę przestygły.
Jajka ubić krótko z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy.
Delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i połączyć całość.
Na koniec dosypać migdały i całość wymieszać.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20 cm x 20cm)i piec w temp.200°C przez ok. 15 min.
Wyciągnąć z foremki, ostudzić, posypać przesianym kakao.
Uwaga:
Migdały/orzechy przed dodaniem warto uprażyć kilka minut w piekarniku, a przed dodaniem do ciasta oprószyć delikatnie mąką, choć i bez tych zabiegów ciasto się uda.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 3 lata temu
Mogę kawałeczek?
wedelka 3 lata temu
Wygląda idealnie 🙂 Chętnie skusiłabym się na kawałek 🙂
karmel-itka 3 lata temu
ach, chrupiąca skórka, lepki środek, mnóstwo czekolady… oj! któż nie lubi brownie?
majanaboxing 3 lata temu
Aguś, cudowne brownie! Takie ciasta kochamy , oj tak. Uściski:*
gin86 3 lata temu
Mmm, ależ ma cudowną konsystencję… Musiało smakować bosko!