,,Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty…”
Kubek herbaty z cytryną i szybki prysznic (żelem cytrynowym) budzą mnie rano do życia, a kiedy do wiaderka z wodą wlewam cytrynowy płyn, to nawet wiosenne porządki nie są takie złe. W kuchni oczywiście cytrynowe słodkości… Kiedy to proste, klasyczne cytrynowe ciasto polejemy solidnie cytrynowym lukrem, udekorujemy kawałkami cytryn i podamy w towarzystwie pastelowej ceramiki może stać się gwiazdą stołu Wielkanocnego.
Składniki:
- 150 g masła
- 120 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna (najlepiej ekologiczna, niewoskowana)
Polewa:
- ¾ szklanki cukru pudru
- kilka łyżeczek soku z cytryny
Cytryny umyć (wyparzyć jeśli nie są ekologiczne)
Masło zmiksować z cukrem pudrem.
Oddzielić żółtka od białek.
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ciągle miksując dodać kolejno żółtka, połowę mąki oraz sok i skórkę otartą z cytryny.
Wsypać resztę mąki i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno i ostrożnie wmieszać łopatką do ciasta.
Formę do babki lub 24 cm tortownicę w kształcie pierścienia wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180°C przez ok. 40-50 min.
Cukier puder zmiksować z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo, do uzyskania gęstego lukru.
Przestudzoną babkę polać lukrem, ozdobić kawałkami cytryny.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 3 lata temu
Cytrynowy smak dobrze komponuje się i z wiosną i z Wielkanocą 🙂
paula.20.06 3 lata temu
Piękna …. musiała cudnie pachnieć …… 🙂
Gość: [bielinka] *.dynamic.gprs.plus.pl 3 lata temu
Cudowna babka i klimat zdjęć! 🙂
gin86 3 lata temu
Mmm, cudownie cytrynowo-wiosenna 🙂
Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
Ojej Aguś,taką babę to ja poproszę od razu z dostawą do domu 🙂
majanaboxing 3 lata temu
Cudowna babeczka Kochana! Uwielbiam cytrynowe. 🙂 Pozdrówki 🙂