Ciasto zachwyci wielbicieli orientalnych słodkości. Wyszukałam je kiedyś w internecie, po powrocie z Egiptu, oczarowana jego ociekającą miodem kuchnią.W oryginalnym przepisie zamiast orzechów użyto płatków migdałowych, ja jednak wykorzystuje orzechy włoskie. Arabskiego klimatu nie zakłóca także orzeszki ziemne (niesolone),hm… i może garść sezamu…. Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, wilgotne i podejrzewam, że długo pozostaje świeże (podejrzewam, bo u nas nigdy zbyt długo się nie uchowa).
Można je upiec w 26 cm tortownicy, albo na blaszce 30 cm x 20 cm i pokroić na trójkąty.
Składniki ciasta:
- 10 dkg masła
- 12 dag cukru
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- 3 łyżki śmietany
- 15 dkg mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Obłożenie:
- 10 dkg masła
- 8 dkg cukru
- 8 dkg miodu
- 2 łyżki śmietany
- 15 dkg orzechów lub migdałów
- ½ łyżeczki cynamonu
- starta skórka z ½ pomarańczy
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić po jednym jajku, cały czas ucierając.
Dodać śmietanę.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Dokładnie całość wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać do niej ciasto i równomiernie wygładzić powierzchnię. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
W międzyczasie zagotować w garnuszku, cały czas mieszając, pozostałe masło z cukrem, miodem, śmietaną, rozdrobnionymi orzechami, cynamonem i skórką pomarańczową.
Wylać tę masę na upieczone ciasto i piec jeszcze 15-20 minut. Zostawić w foremce do ostygnięcia.
Comments 1
Author
aniagra13 10 lat temu
No coz, zjadlo by sie chetnie ale trzeba sie obejsc smakiem:-))
Gość: [boziaa] 188.141.30.* 3 lata temu
Uwielbiam to ciasto, aromat orzechów i skórki pomarańczowej jest rewelacyjny. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, żeby upiec to ciasto bo jest barzo proste, a przy tym baaardzo smaczne!!!