Kocham jesień. Zapach palonych w ogrodach liści, klosze w kratę, serenady deszczu wygrywane na parapetach, korowody parasoli na ulicach, szarlotkę na ciepło, kasztany znalezione w kieszeniach płaszczy. Żadna inna pora roku nie ma takich barw, nigdy nie smakują lepiej babeczki ze świeżo ususzonymi orzechami…
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g mąki pszennej
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- kilka łyżek pełnotłustego mleka
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmiksować masło z cukrem, dalej miksując dodać jajka, mleko, przesianą mąkę i zmielone orzechy.
Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek, wypełnić je ciastem i piec w 200°C. ok 20-30 min., aż zaczną się rumienić, warto zrobić też test drewnianym patyczkiem.
Z podanej porcji otrzymacie 12 klasycznych babeczek, ja piekłam w formie do mini muffinów, więc wyszło więcej.
Comments 1
Author
Gość: [Kasia] *.dynamic.chello.pl 5 lat temu
pięknie wyglądają, ja również uwielbiam jesień, choć wolę słoneczną niż szarawą i dziś również w jesiennym klimacie przygotowałam podobne muffiny, tylko z dodatkiem gruszki 🙂
karmel-itka 5 lat temu
oj, jaki jesiennie się zrobiło ;]
piękne zdjęcia.
asik.77 5 lat temu
Ale piękne, jesienne zdjęcia 🙂
cuda.wianki 5 lat temu
Kochana, pachnie jesienią, cudownie! ja tez lubie jesień, choć jak dziś za oknem pada to nic się nie chce!… a my dziś, juz niedługo, premiera w przedszkolu! 3maj kciuki!
malgorzata.dz 5 lat temu
No tak…, za to można kochać jesień. 🙂 Chociaż u mnie na pierwszym miejscu jest wiosna.
Agnieszko, piękne kompozycje stworzyłaś do zdjęć. 🙂 No i kolorki miodzio, prawdziwie jesienne. 🙂 Uściski :*
Gość: [Madziorek] *.warszawa.vectranet.pl 5 lat temu
Orzechów włoskich u mnie dostatek. Kooocham orzechowe smaki, a dziś nawet kupiłam sobie papilotki do muffinów, więc nic tylko działać!:)
majanaboxing 5 lat temu
Cudownie jesiennie je pokazałaś. 🙂
Gość: [Madzia] *.altkom.net 2 lata temu
super fotki!