Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto otrzymało przydomek włoskie, ale pod taką nazwą je poznałam, gdy sprzedawane było w pobliskiej cukierni. Było chyba jedynym ciastem, które zdarzało się kupować mojej mamie (aż zdobyła na nie przepis). W internecie krąży także pod nazwą ciasto amerykańskie i wiewiórka.
Lekkie czekoladowe ciasto, wilgotne od jabłek z chrupiącymi orzechami włoskimi. Sprawdza się zawsze, gdy potrzebna jest duża ilość ciasta (na urodziny do pracy, na przedszkolny piknik, na większą uroczystość rodzinną), bo z przepisu otrzymujemy dużą blachę ciasta (taką jak znajdziemy w zestawie z piekarnikiem). Równie smaczne kilka dni po upieczeniu. Banalnie proste w przygotowaniu i mam wrażenie z tych, które zawsze się udają.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 i ½ szklanki cukru
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek (opcjonalnie)
- ½ szklanki oleju
- 6 jaj
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
Dodać do nich ½ szklanki cukru, orzechy i rodzynki – wymieszać i odstawić na godzinę.
Następnie dodać pozostałą szklankę cukru, jajka, mąkę, sodę i kakao i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować mieszadłem na niskich obrotach, by całość dokładnie się połączyła.
Wylać ciasto na dużą blachę wyłożoną (spód i boki) papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 min. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu będzie suchy.
Przestudzone ciasto warto polać polewą czekoladową. Ja najczęściej robię ją roztapiając 100 g czekolady ze 100 g śmietany kremówki.
Comments 1
Author
ervisha 4 lata temu
Ciasto wygląda wspaniale 🙂
Gość: [ladylaura] 90.170.94.* 4 lata temu
Bardzo apetyczne ciasto ,pozdrawiam.
Gość: [mirabelka] *.dynamic.gprs.plus.pl 4 lata temu
Włoskie, bo są orzechy włoskie w przepisie:).
majanaboxing 4 lata temu
Znam je pod nazwą wiewiórka albo ciasto amerykańskie. Jest pyszne.
Wspaniale wygląda u Ciebie.
Usciski:*
gin86 4 lata temu
Wygląda pysznie 🙂
alinkawyka 4 lata temu
Tak, znam to ciasto od lat. Potwierdzam Twoje słowa: świetnie się sprawdza przy różnych okazjach i super smakuje.
mikimama 4 lata temu
Ciasto proste w wykonaniu, ale bardzo efektowne!
Gość: [Coolinarna Strefa] *.warszawa.vectranet.pl 4 lata temu
Bardzo fajne ciasto. Lubię tak podawane ciasta.
jolantaszyndlarewicz 4 lata temu
Piekłam to ciasto bardzo, bardzo często w swoich nastoletnich latach:). ja zaś znałam je jako awaryjne:) pozdrawiam