Foremkę keksówkę wygrzebuję z kuchennej szafki najczęściej jesienią. Pewnie dlatego, że takie wypieki pasują do ciepłej, popołudniowej herbaty, kiedy za oknem tak szybko robi się ciemno. Chlebki bananowe piekę również wtedy, gdy znajduję w domu bardzo dojrzałe banany, które swym kolorem nie zachęcają do jedzenia, a paradoksalnie do pieczenia są najlepsze! W tym przepisie banany przed dodaniem do ciasta zostały skarmelizowane, co fajnie podkręciło ich smak. To prosty, warty polecenia przepis.
Składniki:
- 3 banany (ok. 460 g) pokrojone w 1 cm plasterki
- 120g cukru
- 80 g masła
- 50 ml mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ½ soli
Cukier z masłem rozpuścić na (najlepiej teflonowej) patelni.
Mieszać, aż powstanie złotobrązowy karmel.
Zdjąć z ognia, wrzucić plasterki banana i wymieszać, by karmel obkleił banany
Odstawić do ostudzenia, a następnie rozgnieść je.
Jajko ubić lekko z mlekiem i waniliowym ekstraktem, dodać banany i zmiksować.
W osobnej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól- całość połączyć za pomocą widelca (nie miksować!) z masą z bananami.
Keksówkę (ok. 27 cm x 13 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Przelać do niej ciasto i piec w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 45-50 min.
Chwilę przestudzić w formie, przełożyć na metalową kratkę
Smacznego!
źródło: ,,White Plate. Słodkie” Eliza Mórawska
Comments 1
Author
majanaboxing 4 lata temu
Wspaniałe ciacho. Z bananami ciasta są pyszne. Lubię.:)
alinkawyka 4 lata temu
Skusiłaś mnie na upieczenie tego ciasta. Upiekę w najbliższym czasie:)
Gość: [magma] *.80-202-102.nextgentel.com 4 lata temu
świetny pomysł, wygląda pysznie:)
mikimama 4 lata temu
Takiego przepisu jeszcze nie widziałam…
gin86 4 lata temu
Mmm, pychota… Te karmelizowane banany zdecydowanie zachęcają 🙂