Ludzi można podzielić na skowronki i sowy. Ci pierwsi kładą się spać o przyzwoitej porze i rano nie maja problemu ze wstaniem z łóżka, sowom obcy jest sen przed północą, bo wieczór i noc to ich ulubiona pora dnia. Skowronki znam trzy: mojego dziadka, sąsiada i panią dozorczynie w bloku. Sów (ze mną na czele) jest zdecydowanie więcej i to ich powinien zainteresować dzisiejszy przepis.
Pomysł na owsiankę w słoiczku jest z pewnością części z Was znany. Cała zabawa polega na tym, by płatki owsiane poprzekładać w słoiczku jogurtem i owocami, odstawić na noc do lodówki, a rano cieszyć się gotowym śniadaniem, które można podać dzieciom lub zabrać do pracy.
Użyć można dowolnych owoców (maliny, truskawki i jagody to u nas hit), kombinacji jest nieskończenie wiele i z pewnością jeszcze nie jedną wersję, którą jadamy pokaże na blogu. Dziś jej karaibska odsłona. Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi, odrobiną brązowego cukru, kawałki banana i jogurt naturalny. Jeśli nie liczycie kalorii (tudzież nie przeraża was widmo próchnicy u dzieci) polecam banany skarmelizować. Nie zaszkodzi jej też plasterek ananasa.
Banalnie proste, zdrowe i smaczne! To co, słoiczki w ruch?
Składniki:
(na jeden słoiczek 370 g)
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- łyżeczka brązowego cukru
- mały kubeczek jogurtu naturalnego (używam Naturalny Gęsty Bakomy)
- mały banan
- łyżka płatków kokosowych (lub dodatkowa łyżka wiórek)
W małej miseczce wymieszać płatki owsiane z wiórkami kokosowymi i brązowy cukrem.
Banana pokroić w plasterki (żeby nie ściemniały, dobrze jest skropić je sokiem z cytryny). Kilkoma plasterkami wyłożyć dno słoiczka.
Na banana nałożyć dwie łyżki jogurtu.
Następnie wsypać do słoiczka dwie łyżki przygotowanej mieszanki z płatków owsianych, kokosa i cukru.
Na to kolejno: 2 łyżki jogurtu, 2 łyżki płatków, łyżka jogurtu, plasterki banana i płatki kokosowe (najlepiej podprażone wcześniej na patelni)
Oczywiście kolejność jest dowolna, ważne tylko żeby płatki miały kontakt były jogurtem, by ten mógł je zmiękczyć.
Smacznego!
Comments 4
Author
mikimama 3 lata temu
Bardzo smakowita!
Gość: [sashek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
pięknie wygląda!
majanaboxing 3 lata temu
Super pomysł Vanilko.! Chętnie wykorzystam, bo bardzo lubię jeść owsiankę na śniadanie.:)
Pozdrawiam Cię ciepło 🙂
Gość: [Iwona] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
Wygląda smakowicie, a uwielbiam płatki owsiane 🙂
Jakiego rodzaju powinny być płatki: górskie czy błyskawiczne ? ?
Author
Arketko, ja użyłam zwykłych, górskich ?. Pozdrawiam!
Robiłam dzisiaj z błyskawicznymi, ale chciałam wiedzieć czy górskie również się nadadzą ?przyznam szczerze, że ta owsianka jest pyszna, samkuje jak ciastko ?