Idealna. Tak, moim zdaniem tak powinna smakować idealna babka drożdżowa. Mięciutka i lekka jak obłoczek. Aromatyczna, pełna słodkich rodzynek, złocista, dobrze wyrośnięta. Polana cytrynowym lukrem, choć i bez niego byłaby pewnie pyszna.
Niech nie zniechęca Was to, co mnie skusiło (topienie ciasta w tobołku ze ściereczki). To naprawdę nie jest kłopotliwe, a efekt zniewala.
Autorka zapewniła mnie, że babka dobrze zachowuję świeżość.
Z części ciasta Maja upiekła sobie jej mini wersję do koszyczka. Słowem wszyscy zadowoleni 🙂
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 480 g mąki pszennej
- skórka starta z cytryny
- 120 g masła (plus trochę do wysmarowania formy i ściereczki)
- 120 g rodzynek (jeśli lubicie, w oryginale 150g)
Lukier:
- ¾ szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Jest to przepis na formę do babki o pojemności 1,2- 1,5 litra
Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z łyżeczką cukru, dwoma łyżkami letniego mleka i dwoma łyżkami mąki. Odstawić go na 15 min.
Masło stopić, odstawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
Do mleka dodać ekstrakt waniliowy.
Mąkę dodać do miski, utworzyć wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy, mleko, skórkę z cytryny, stopione masło oraz masę z żółtek i cukru.
Za pomocą miksera lub ręcznie wyrobić gładkie, luźne ciasto.
Ściereczkę kuchenną wysmarować łyżką masła, przełożyć na nią ciasto, zawinąć w tobołek, związać końce ściereczki i zanurzyć w dużym garnku zimnej wody.
Garnek przykryć (nie zrobiłam tego) i odstawić na 1.5-2 godz., aż wypłynie na powierzchnię (moje wypłynęło po godzinie)
Wyjąć ciasto z garnka, delikatnie odsączyć, dodać rodzynki, wymieszać .
Formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub mąką.
Przelać ciasto do formy, przykryć i odstawić na godzinę by w wyrosło.
Ciasto piec 45-50 min. najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 min., by przestygło i przełożyć na talerz.
Wystudzone polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Aby uzyskać należy do ¾ szklanki cukru pudru stopniowo dolewać sok z cytryny i mieszać (ja miksuję blenderem z końcówką do ubijania) uzyskania gęstego, ale płynnego lukru.
Źródło przepisu: ,,White plate” Eliza Mórawska
Comments 1
Author
ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
Wygląda idealnie, pewnie tak samo smakuje 🙂
majanaboxing 4 lata temu
Jest piękna! Wspaniały kształt i zapewne smak idealny.:)
Śliczne zdjęcia Aguś 🙂
mikimama 4 lata temu
Tak, też uważam, że babka powinna być delikatna jak piórko, a Twoja z pewnością taka jest! Wszystkiego co najlepsze, dużo radości i ciepła dla Ciebie i Twoich bliskich. Pozdrawiam serdecznie, Pati
anahitka9 4 lata temu
Wspaniale wygląda! Faktycznie idealna!!:)
Radosnych, słodkich i słonecznych Świąt!!
kasiaaaa24 4 lata temu
Spokojnych, radosnych, pełnych rodzinnego ciepła i miłości Świąt Wielkanocnych oraz stołu uginającego się pod całą masą smakowitości 🙂