To miała być opowieść o powrocie do przeszłości, ale w ostatniej chwili olśniło mnie, że to nie od tych pączków kleiły mi się w dzieciństwie rączki, a od pączków wiedeńskch, z ciasta parzonego.
W okresie, kiedy zaczynałam prowadzić bloga, przepis na oponki serowe dała mi koleżanka z pracy. Karteczkę z nim tradycyjnie gdzieś zawieruszyłam… Na szczęście ( nie tylko z powodu przepisu) przyjaźnimy się z Anią do dziś i przepis odzyskałam, a oponki usmażyłam 🙂
Najlepsze są oczywiście jeszcze ciepłe, hojnie oprószone cukrem pudrem. Drugiego dnia robią się gumowate, więc nie warto zostawiać ich na jutro…Polecam, moje dzieci były w siódmym niebie. A ja z nimi…
Składniki:
- 1/2 kg twarogu (użyłam mielonego w wiaderku)
- 4 szklanki mąki (lub więcej, jeśli ciasto będzie się kleić)
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki miękkiego masła masła
Z podanego przepisu otrzymamy ponad 20 oponek + piłeczki powstałe po wycięciu środka 😉
Z powyższych składników zagnieść ciasto (użyłam miksera). Stolnicę i wałek posypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 0,5 – 1 cm. Wykrawać okrągłą foremką (lub szklanką) krążki, a następnie środki mniejszą, okrągła foremką (lub kieliszkiem). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki układać na papierowym ręczniczku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [Basia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
I u mnie wczoraj były frykasy na Tłusty Czwartek 🙂
Twoje oponki wyglądają bardzo apetycznie!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
I to uczciwa nazwa choć mało precyzyjna. Powinno być oponki serowe, powiększające oponkę okołobiodrową 😉
vegazone 4 lata temu
MMMmmm pyszności – zjadłoby się teraz taką oponkę do kawy poobiedniej 🙂 Też planuję co smażonego i serowego jeszcze przed tłustym czwartkiem, więc zapraszam z rewizytą 🙂
Gość: [justin dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Pięknie wyglądają 🙂
Aga Sz.4 lata temu
Basiu wygląda, że obchodzimy Tłusty styczeń, a nie czwartek 😉
Ojcze – ejjjj i wszystko popsułeś 😛 😉
Vegazone – Słonko, będę na pewno 😉
Justin dorothy – dzięki Kochane 😉
alohaskarbie 4 lata temu
Hejo.
Piękne Ci te oponki wyszły. I doskonale zrumienione i równiutkie. Świetne! 🙂
Pozdrawiam
kuchnia_breni 4 lata temu
Piękne oponki, chyba się w końcu skuszę by też je zrobić 🙂
cuda.wianki 4 lata temu
musze upiec, musze!! :-))
Gość: [magda] *.elk.mm.pl 4 lata temu
ale super apetycznie wyglądają, muszę wypróbować przepis
izaa_a 4 lata temu
ale apetycznie wyglądają 😉
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
Też miałam robić oponki, ale skończyło się na gniazdkach 🙂 ale jak tak patrzę na Twoje, to chyba się skuszę 🙂
gzik_i_pyry 4 lata temu
Uwielbiam oponki, u mnie gościły dziś jako próba przed czwartkiem 🙂 Pozdrawiam Ania
Gość: [Ania] *.mirasoft.pl 4 lata temu
Pychotka:)
Gość: [jelonek] *.cht-bng-014.adsl.virginmedia.net 4 lata temu
Paczki angielskie zawsze byly moim wielkim fanem.
Aga Sz. 4 lata temu
Jelonek one Twoim czy Ty ich? 😉
Gość: [Asia] *.88-199-147.vspace.pl 4 lata temu
Bardzo pyszne. Z tej ilości składników wyszło mi 50 oponek i 50 kulek. Dla dzieci to raj taka wyżerka 🙂
Gość: [Ewa] *.wlantech.pl 3 lata temu
Czy można część ciasta zostawić na następny dzień??
Aga Sz. 3 lata temu
Ewa nigdy nie próbowałam, ale zaryzykowałabym, bo nie widzę powodów dla których takie leżakowanie (w lodówce) miałoby im zaszkodzić 😉 Smacznego!
Gość: [Ewelina] *.tktelekom.pl 2 lata temu
decydowanie skorzystam z Twojego przepisu, mam zamiar w tym roku znaleźć idealny przepis:) Pozdrawiam