To nie tyle przepis, co pomysł na wykorzystanie silikonowych foremek w kształcie jajek. Kiedy trafiły w moje ręce, oczami wyobraźni widziałam na wielkanocnym stole drożdżowe bułeczki, małe pasztety w nich upieczone i…czekoladowe jajka niespodzianki. Skoro czekoladki, które zdarza mi się robić w domu, tak zgrabnie wyskakują z miniaturowych silikonowych foremek, to dlaczego miałoby się to nie udać z większymi? Jak widać na zdjęciach pomysł okazał się wykonalny, czekoladowe miseczki dały się wydobyć z formy, a wielkanocne wzorki wyraźnie odbiły się na czekoladzie.
Wypełnić można je dowolnym, białym nadzieniem, które będzie udawało białko: przestudzonym budyniem śmietankowych, bitą śmietaną, lub taka jak ja kremem z bitej śmietany i serka.
W roli żółtek sprawdzi się najlepiej oczywiście brzoskwinia.
Składniki
(na cztery miseczki):
- 200 g dowolnej czekolady
Połowę czekolady stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać i za pomocą pędzelka (używam silikonowego) nałożyć dokładnie czekoladę wewnątrz foremek, tak by znalazła się w każdym wgłębieniu. Odstawić na 15 min, do lodówki. Stopić drugą tabliczkę czekolady i nałożyć drugą jej warstwę. Ponownie odłożyć do schłodzenia.
Nadzienie:
- 200 g śmietany kremówki
- 100 g serka kremowego (kanapkowo-sernikowego) lub mascarpone
- ok. 2 łyżek cukru pudru
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
Brzoskwie przeciąć wzdłuż (żeby ,,żółtka” nie były za wysokie) za pomocą małego kieliszka wyciąć kółeczka.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, serek i ponownie, krótko zmiksować.
Czekoladowe skorupki ostrożnie wydobyć z foremek, napełnić je masą śmietanowo-serową. W dolnej, szerszej części położyć brzoskwinie i delikatnie wcisnąć ją w krem. Gotowe 🙂
Uwagi:
Przyszło mi do głowy, że zamiast wydobywać czekoladowe skorupki ze środka foremek, łatwiej byłoby to zrobić smarując czekoladą wypukłą część foremki, wtedy wystarczyłoby je ściągnąć…
Uprzedzając pytania- foremkę można kupić w Lidlu, pojawia się co roku w okresie wielkanocnym.
Smacznego!
Comments 2
Author
ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
Faktycznie wyglądają niesamowicie realistycznie:-)
Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 4 lata temu
Wspaniały świąteczny deser 🙂
malgorzata.dz 4 lata temu
O retyyy, a stałam nad tymi foremkami i dumałam: brać – nie brać… No i goopia nie wzięłam!
Świetny pomysł Aga!
mikimama 4 lata temu
Mamtę foremkę i bardzo ni się podoba Twój pomysł|!
Gość: [SIANKOO] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
świetnie się prezentują 🙂 chętnie bym je wystawiła na moim wielkanocnym stole 🙂
lucynella 4 lata temu
wyglądają wspaniale, byłoby to moje ulubione jajo na wielkanocnym stole 🙂
anahitka9 4 lata temu
Rewelacyjne!:)
karmel-itka 4 lata temu
po prostu genialne!
takie jajeczka.. ach! nie tylko dzieciaki się uradują!
Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Świetne jajka! uwielbiam takie gadżety 🙂
Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
Zachwycające. 🙂
szarlotek 4 lata temu
Jaka jesteś kreatywna i jaki znalazłaś niebanalny sposób na wykorzystanie foremek 🙂 Toż to i dorosłym buzia będzie się uśmiechać na ich widok….A pomysł na oryginalną formę pasztetów , też do mnie przemawia, szczególnie, że lada dzień będę je piekła 🙂
majanaboxing 4 lata temu
Pięknie wyglądają, naprawdę jak jajeczka 🙂
Gość: [basia-cook] *.centertel.pl 4 lata temu
fajne, fajne
Gość *.net.pulawy.pl 4 lata temu
Wspaniały pomysł!!!!
ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
są boskie! 🙂
dusiowaa 4 lata temu
Twoje perfekcyjniesze 🙂 ależ się wyczułyśmy 🙂
Gość: [Iw] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Bardzo fajny pomysł :]
Widziałam trochę podobne – czekoladą były polewane małe baloniki, które się przebijało po wystygnięciu choco 😉
A funkcję żółtka pełnił ajerkoniak (wersja dla dorosłych) lub dżem pomarańczowy/ morelowy/ brzoskwiniowy. Były to całe jajka z dziurką u góry – ala jajko na miękko w skorupce czekoladowej
Gość: [Ania] *.hsd1.ca.comcast.net 2 lata temu
Fajny pomysł, pewnie wykorzystam w tym roku 🙂 nie mam co prawda tak fajnych foremek, moje są bez wzroków.
Pozdrawiam
Gość: [ania] *.adsl.inetia.pl 2 miesiące temu
A jakby zrobić dwa i złączyć… mamy jajko z niespodzianką w środku 🙂 muszę przetestować
Pingback: Jajeczka Czekoladowe W Cukrowej Skorupce | How To Make Chocolate Liqueur Egg - Jak Zrobić Jajeczka Czekoladowe Z Likierem 답을 믿으세요