Jajka w czekoladowych skorupkach

Aga Ciasteczkolandia czekoladowe, PRZEPISY 2 Comments

To nie tyle przepis, co pomysł na wykorzystanie silikonowych foremek w kształcie jajek. Kiedy trafiły w moje ręce, oczami wyobraźni widziałam na wielkanocnym stole drożdżowe bułeczki, małe pasztety w nich upieczone i…czekoladowe jajka niespodzianki. Skoro czekoladki, które zdarza mi się robić w domu, tak zgrabnie wyskakują z miniaturowych silikonowych foremek, to dlaczego miałoby się to nie udać z większymi? Jak widać na zdjęciach pomysł okazał się wykonalny, czekoladowe miseczki dały się wydobyć z formy, a wielkanocne wzorki wyraźnie odbiły się na czekoladzie.

Wypełnić można je dowolnym, białym nadzieniem, które będzie udawało białko: przestudzonym budyniem śmietankowych, bitą śmietaną, lub taka jak ja kremem z bitej śmietany i serka.

W roli żółtek sprawdzi się najlepiej oczywiście brzoskwinia.

Składniki

(na cztery miseczki):

  • 200 g dowolnej czekolady

Połowę czekolady stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać i za pomocą pędzelka (używam silikonowego) nałożyć dokładnie czekoladę wewnątrz foremek, tak by znalazła się w każdym wgłębieniu. Odstawić na 15 min, do lodówki. Stopić drugą tabliczkę czekolady i nałożyć drugą jej warstwę. Ponownie odłożyć do schłodzenia.

Nadzienie:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 100 g serka kremowego (kanapkowo-sernikowego) lub mascarpone
  • ok. 2 łyżek cukru pudru
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki

Brzoskwie przeciąć wzdłuż (żeby ,,żółtka” nie były za wysokie) za pomocą małego kieliszka wyciąć kółeczka.

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, serek i ponownie, krótko zmiksować.

Czekoladowe skorupki ostrożnie wydobyć z foremek, napełnić je masą śmietanowo-serową. W dolnej, szerszej części położyć brzoskwinie i delikatnie wcisnąć ją w krem. Gotowe 🙂

Uwagi:

Przyszło mi do głowy, że zamiast wydobywać czekoladowe skorupki ze środka foremek, łatwiej byłoby to zrobić smarując czekoladą wypukłą część foremki, wtedy wystarczyłoby je ściągnąć…

Uprzedzając pytania- foremkę można kupić w Lidlu, pojawia się co roku w okresie wielkanocnym.

Smacznego!

Comments 2

  1. Post
    Author

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    Faktycznie wyglądają niesamowicie realistycznie:-)

    Gość: [Evitaa] *.ptwp.pl 4 lata temu
    Wspaniały świąteczny deser 🙂

    malgorzata.dz 4 lata temu
    O retyyy, a stałam nad tymi foremkami i dumałam: brać – nie brać… No i goopia nie wzięłam!
    Świetny pomysł Aga!

    mikimama 4 lata temu
    Mamtę foremkę i bardzo ni się podoba Twój pomysł|!

    Gość: [SIANKOO] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    świetnie się prezentują 🙂 chętnie bym je wystawiła na moim wielkanocnym stole 🙂

    lucynella 4 lata temu
    wyglądają wspaniale, byłoby to moje ulubione jajo na wielkanocnym stole 🙂

    anahitka9 4 lata temu
    Rewelacyjne!:)

    karmel-itka 4 lata temu
    po prostu genialne!
    takie jajeczka.. ach! nie tylko dzieciaki się uradują!

    Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Świetne jajka! uwielbiam takie gadżety 🙂

    Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Zachwycające. 🙂

    szarlotek 4 lata temu
    Jaka jesteś kreatywna i jaki znalazłaś niebanalny sposób na wykorzystanie foremek 🙂 Toż to i dorosłym buzia będzie się uśmiechać na ich widok….A pomysł na oryginalną formę pasztetów , też do mnie przemawia, szczególnie, że lada dzień będę je piekła 🙂

    majanaboxing 4 lata temu
    Pięknie wyglądają, naprawdę jak jajeczka 🙂

    Gość: [basia-cook] *.centertel.pl 4 lata temu
    fajne, fajne

    Gość *.net.pulawy.pl 4 lata temu
    Wspaniały pomysł!!!!

    ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
    są boskie! 🙂

    dusiowaa 4 lata temu
    Twoje perfekcyjniesze 🙂 ależ się wyczułyśmy 🙂

    Gość: [Iw] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Bardzo fajny pomysł :]
    Widziałam trochę podobne – czekoladą były polewane małe baloniki, które się przebijało po wystygnięciu choco 😉
    A funkcję żółtka pełnił ajerkoniak (wersja dla dorosłych) lub dżem pomarańczowy/ morelowy/ brzoskwiniowy. Były to całe jajka z dziurką u góry – ala jajko na miękko w skorupce czekoladowej

    Gość: [Ania] *.hsd1.ca.comcast.net 2 lata temu

    Fajny pomysł, pewnie wykorzystam w tym roku 🙂 nie mam co prawda tak fajnych foremek, moje są bez wzroków.
    Pozdrawiam

    Gość: [ania] *.adsl.inetia.pl 2 miesiące temu
    A jakby zrobić dwa i złączyć… mamy jajko z niespodzianką w środku 🙂 muszę przetestować

  2. Pingback: Jajeczka Czekoladowe W Cukrowej Skorupce | How To Make Chocolate Liqueur Egg - Jak Zrobić Jajeczka Czekoladowe Z Likierem 답을 믿으세요

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *