Kurczaczki (cytrynowe babeczki z kremem twarożkowym)

Aga Ciasteczkolandia babeczki & muffinki, PRZEPISY 1 Comment

W oczekiwaniu na wiosnę…

Poszukując idealnego kremu do babeczek…

Z sympatii mojego małego syna do kur i kaczek,

powstały te żółte słodziaki.

Kurczaki (które mimo zmniejszenia dziobów, nadal nazywane są przez moje dzieci kaczuszkami) nie tylko wywołują uśmiech na twarzach i przepełniają optymizmem, ale są także smaczne! Twarożek niweluje nadmierną słodycz kremu i sprawia, że jest aksamitny (w temperaturze pokojowej), dobrze się nakłada i zachowuje nadany mu kształt. Przechowywany w lodówce tężeje, więc jeśli w trakcie nakładania stanie się za miękki, włóżcie go na kilka minut do lodówki. Bardzo go polecam.

Bazą kurczaczków może być Wasz ulubiony przepis na babeczki, ja wybrałam cytrynowe, ze względu na orzeźwiający, wiosenny smak.

Składniki

(na ok. 6-7 kaczuszek):

  • 120 g mąki tortowej
  • 125 g miękkiego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru ( najlepiej drobnego)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka
  • skórka starta z cytryny (najlepiej ekologicznej, dobrze umytej cytryny)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przesiać do misy miksera mąkę, dodać jajka, masło, cukier, skórkę z cytryny, całość zmiksować. Na koniec dodać sok z cytryny i mleko i ponownie zmiksować.

Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek, wypełnić je ciastem i piec w 200°C. ok 20-30 min., aż zaczną się rumienić, warto zrobić też test drewnianym patyczkiem.

Wyłożyć papilotkami 6-7 wgłębień formy do klasycznych muffin, oraz tyle samo do minimuffinek.

Napełnić je ciastem do ¾ wysokości.

Piec w temperaturze 200°C prze ok.z 15 min., mniejsze kilka minut krócej (do tzw.suchego patyczka)

Krem:

  • 235 g cukru pudru
  • 55 g miękkiego masła
  • 70 g twarożku kanapkowo-sernikowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina żółtego barwnika
  • oczy, dzioby (opis poniżej)

Masło zmiksować dokładnie z serkiem, a następnie stopniowo dosypywać cukier puder ciągle miksując. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny, barwnik (dodawać go po odrobinie, aż do uzyskania oczekiwanego koloru) i raz jeszcze połączyć całość, by kolor był jednolity.

Przełożyć masę do rękawa cukierniczego (lub woreczka z przyciętą końcówką) i za pomocą tylki nakładać na babeczki krem tworząc okręgi i zaczynając od zewnętrznych, kierując się ku środkowi. Dobrze jeśli w miejscach, gdzie znajdzie się kuper, pociągnięcia kremu będą dłuższe.

Po ozdobieniu kremem mini babeczek, które będą głowami przytwierdzamy oczy i nos ( przed połączeniem ich z tułowiem dobrze włożyć je na chwilę do lodówki, by masa zastygła i elementy dobrze się trzymały.

Połączyć ze sobą obie babeczki. Przechowywać w lodówce, przed podaniem zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, krem odrobinę zmięknie, a babeczki będą smaczniejsze.

Uwagi:

Szczęśliwie jestem w posiadaniu jadalnych oczu i marchewek z marcepanu (które po przycięciu sprawdziły się w roli dziobków). Można to obejść przygotowując oczy z odrobiny rozpuszczonej białej i gorzkiej czekolady, a nosy spróbować wykroić ze zwykłej marchewki. Stosuje barwniki w żelu, ale myślę, że sprawdzi się powszechnie dostępna kurkuma. Do wykonania ,,upierzenia” przyda się tylka  numer 16.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    malgorzata.dz 4 lata temu
    Agnieszko, kurczaki jak żywe. 🙂 Chylę czoła, bo i pomysł świetny i robota precyzyjna. 🙂 Piękne są! 🙂

    Gość: [JustinDorothy] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    jestesmy pełne podziwu !! Piękne sa 🙂

    mikimama 4 lata temu
    Słodziaki! Miałaś fajny pomysł z tymi czapeczkami!

    aga-aa 4 lata temu
    przecudne!

    choco-holiczka 4 lata temu
    Jestem zachwycona! Nie mogę się napatrzeć 🙂

    Gość: [Ola in the kitchen] *.adsl.inetia.pl 4 lata temu
    Ale super! 😀

    Gość: [Antenka] *.internetia.net.pl 4 lata temu
    mamo jakie cudeńka!:D boskie są:)

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    Urocze! 🙂

    Gość: [dariozka] *.tvk.torun.pl 4 lata temu
    haha ale świetne te kurczaczki! cudownie wyglądają, gratuluje pomysłu 🙂

    Gość: [JestSmak] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    REwelacja!!

    kuchnianadorobku 4 lata temu
    Cudowne kurczaczki, wreszcie wiosnę widzę. I właściwe święta 🙂

    magdi29 4 lata temu
    jakie przekochane kurczaczki, prawdziwe arcydzieło.

    ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
    Przepiękne ! Nic dodać nic ująć! 🙂

    majanaboxing 4 lata temu
    Kochana, niesamowite są! 🙂 Pięknie je zrobiłaś, normalnie szacun. Ja bym nie umiała.
    No i ten kolor piękny.
    Cudeńka 🙂

    alohaskarbie 4 lata temu
    Świetne! Po prostu obłędne. Twój synek musiał byc przeszcześliwy 🙂

    vanilia81 4 lata temu
    Kochane bardzo, bardzo dziękuję za ten entuzjazm i miłe słowa.
    Kaczuszki to naprawdę prosta sprawa jeśli ma się (albo ma ochotę wykonać) oczy i dzioby. Przysięgam, że nie mam za grosz zdolności artystycznych i kiepsko u mnie z precyzją, więc skoro ja dałam ( z absolutną łatwością) radę, to każda z Was jest w stanie je przygotować 🙂

    Alohaskarbie- mój syn do dziś wskazuje palcem lodówkę i mówi ,,KAKA” 😉

    asik.77 4 lata temu
    Cudne kurczakowe babeczki

    Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    słodziusie są 🙂 zakochałam się 🙂

    anahitka9 4 lata temu
    Wspaniałe- buzia sama się do nich uśmiecha:)

    Gość: [Anna Maria] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Są niesamowite, cudne, piękne, idealnie kurczakowe! 🙂 WESOŁYCH ŚWIĄT!

    Gość: [Kinga Kornacka] *.adsl.inetia.pl 3 lata temu
    Czekałam na ten przepis! W końcu go mam! ;D

    Gość: [ewa] *.convergenze.it 5 miesięcy temu
    Witam.Nie mieszkam w Pl i nie wiem jaki to jest serek twarozkowo-kanapkowy,czy moge dac w zamian mascarpone albo philadelphie?

    Aga Sz. 5 miesięcy temu
    ewa, *.convergenze.it Philadelphia będzie super. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *