walentynkowe ciasteczka waniliowo-migdałowe z konfitura malinową (1)

Walentynkowe ciasteczka migdałowe z konfiturą malinową

Aga Sz. ciasteczka, PRZEPISY, Strona glowna banner 1 Comment

Zbliżające się Walentynki to dobry moment , by upiec te pyszne, kruche, migdałowo-waniliowe ciasteczka z malinowym wnętrzem. Są urocze i smakują każdemu. Jeśli nasza miłość uczulona jest na migdały, zastępujemy je mąka pszenną.

Można śmiało je upiec kilka dni wcześniej, a dżemem przełożyć dzień wcześniej i odtąd przechowywać w lodówce.

Składniki:

(ilość, która wystarczy na walentynkowy prezent, choć są tak dobre, że warto upiec z podwójnej porcji)

Możecie użyć dowolnej większej okrągłej foremki z gładkim lub pofalowanym brzegiem i mniejszego serduszka, jeśli chcecie taką , która łączy te dwa elementy, szukajcie jako foremki do ciasteczek ,,linzen”

  • 90 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  •  łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej (plus trochę do podsypania podczas wałkowania)
  • 50 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka łyżek dobrej jakości dżemu malinowego

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i ekstrakt, zmiksować.

W drugiej misce dobrze wymieszać mąkę z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.

Wsypać suche składniki do maślano- jajecznej masy, łącząc wszystkie składniki, na wolnych obrotach miksera.

Jeśli ciasto będzie się lepiło, dosypać jeszcze trochę mąki.

Podzielić je na dwie części, z każdej uformować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę.

Po tym czasie wyjąc jedną część ciasta, posypać stolnicę i wałek odrobiną mąki, rozwałkować ciasto na grubość ok pół cm.

Wycinać okrągłą foremką (jeśli mamy to z falowana obwódką) kołeczka i układać je w odstępach na blachach uprzednio wyłożonych pergaminem.

To samo z drugą częścią ciasta z lodówki, tym razem dodatkowo wycinając w środku foremką malutkie serduszko.

Jeśli pieczemy na dwóch blacha to koniecznie na termoobiegu, w temp. 175 stopniach C. przez 8-12 min. w zależności wielkości ciasteczek (i piekarnika), do momentu aż delikatnie zezłocą się na brzegach.

Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Ciasteczka bez wycięć posmarować dżemem i sklejać je z ciasteczkami w wyciętymi serduszkami.

Dobrze im zrobi noc w lodówce (dżem mocniej przytwierdzi się do ciastek), choć oczywiście można zajadać od razu.

Dni pełnych miłości Wam życzę…

Comments 1

  1. Pingback: Walentynki – 15 pomysłów na prezenty DIY, które wykonacie z dziećmi | Tublu blog - akcesoria dla dzieci i rodziców. Nowości, konkursy ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *