Zatęskniłam za mieszaniem konfitur… Długie, cienkie paseczki aromatycznej pomarańczowej skórki z kawałkami miąższu zanurzone w obłędnym syropie. To ulubioną konfitura mojego męża, moją chyba też. Idealna na śniadanie, podana z dobrym pieczywem, czy muffinami. Doskonała do ciast (już planuję polać nią sernik), deserów, lodów, albo po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika.
Składniki:
- ok. 1 kg pomarańczy
- ok. 1 kg cukru
- 400 ml wody
- 1 goździki
- sok z 1 cytryny
Pomarańcze sparzyć i dobrze umyć (chyba, że używacie ekologicznych, wtedy wystarczy umyć).
Obrać je ze skórki, najlepiej za pomocą obieraczki, możliwe jak najcieniej, tak by od spodu skórki nie było białej warstwy, a jeśli jest zeskrobać ją nożykiem.
Pokroić skórkę na cienkie paseczki.
Białą część skórki usunąć także z owocu i wyrzucić (jest gorzka!).
Pomarańcze podzielić na pojedyncze cząstki i przekroić. Nie zawracałam sobie głowy usuwaniem białych błonek między cząstkami, tylko pokroiłam je na trzy części, jeśli jednak są twarde, ich także dobrze się pozbyć.
Tak przygotowane owoce (ze skórką) zważyć i na 1kg owoców potrzebować będziemy 1 kg cukru (czyli odpowiednio np. 70 dag owoców= 70 dag cukru)
W dużym garnku doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki pomarańczy z wodą
Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, wsypać cukier i dodać goździk Wymieszać, ostudzić.
Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.,po czym odstawić i dodać sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przelać do gorących, wyparzonych słoików i zamknąć i odstawić do góry nogami, aż przestygną.
Comments 1
Author
ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
mniam, wygląda mega apetycznie! 🙂
Gość: [lysa] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Witam, ile mniej wiecej sloiczkow wychodzi z podanych proporcji? 🙂
Pozdrawiam
Aga Sz. 4 lata temu
Ewa_ciasteczkowa- dziękuję…
łysa- hm to zależy ile owoców (i cukru ) użyjesz . Z kilograma myślę, że 4-5 klasycznej wielkości, ja użyłam mniejszych takich 150 ml i wyszło ich kilka 7 czy 8. Jedną porcję przelewam do miseczki, bo i tak zjadana zostaje w ciągu doby 😉 Pozdrawiam!
ugotujmy 4 lata temu
Ty zatęskniłaś za mieszaniem konfitur, a ja za takim dżemem!!
majanaboxing 4 lata temu
Aguś, cudownie piękna, pachnąca i smaczna konfitura! 🙂
lucynella 4 lata temu
wygląda niesamowicie 🙂
aniolekidiabelwjednym 4 lata temu
Z dodatkiem imbiru taka konfitura tez byłaby pyszna 🙂
Gość: [alicja] *.play-internet.pl 4 lata temu
no i znalazłam następną konfiturę do przygotowania … może zdążę przed jutrzejszym wyjazdem przygotować kilka słoiczków …
dziękuję za cudny blog i pyszne przepisy …
Gość *.netrun.cytanet.com.cy 4 lata temu
Aaa chyba i ja zrobię, zwłaszcza że w ogródku rośnie mi drzewo pomarańczowe i 1 z limonkami. Do tego mega ekologiczne, beż żadnej chemii. Żal nie wykorzystać.
A czy ktos np. robił pomarańczowo jabłkową konfiturę??