Takie niby nic.
Ciasteczka upiekłam.
Proste takie. W sumie nawet na wyrost czekoladowymi nazwane, bo czekolady w nich zero.
Kakao tylko. Łyżek kilka.
Kruche, delikatne.
Bardzo smaczne w tej swej prostocie to fakt. Obsypane posypką hojnie, bo świąteczne już trochę przecież, a ekscytacje wywołały u dzieci mych taką, że pół wsi słyszało.
Bo dla Mikołaja upiekłam, pytając je czy takie mogą być…
Z buteleczka mleka dziś mu na blacie w kuchni na noc, tradycyjnie zostawimy, licząc, że nie ma nietolerancji glutenu i alergii na kakao…
Fajnych Mikołajek Kochani!
W ubiegłym roku karmiliśmy Mikołaja bułeczkami drożdżowymi z czekoladą
Składniki:
na ok. 24- 30 ciasteczek
- 250 g miękkiego masła
- 130 g cukru (najlepiej drobnego)
- 40 g kakao w proszku
- 300 g maki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najprościej zmiksować wszystkie składniki w malakserze (bez przesiewania maki i kakao)
Jeśli jednak korzystamy z miksera to…
Masło miksować z cukrem do uzyskania miękkiej, puszystej masy.
Wmieszać przesiane kakao.
Mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia i również dodać do masy.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia
Podebrać z ciasta kawałek wielkości orzecha włoskiego, ukręcić z niego kulkę, położyć na blaszce i spłaszczyć na gruby placuszek.
Czynność powtórzyć, aż do wykończenia masy, pamiętając o zachowaniu odstępu między ciasteczkami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170º C przez 15 min.
Jeśli pieczemy dwie blachy naraz piec korzystając z termoobiegu.
Gotowe ciasteczka mogą wyglądać na niedopieczone, spokojnie dojdą stygnąc.
Po wyciągnięciu z piekarniku położyć blachę na 15 min. na chłodnym podłożu.
Po tym czasie przenieść je na metalowa kratkę, na której po ostygnięciu będą polewane polewa i ozdabiane.
Polewa bankowo będzie spływała, warto więc podłożyć pod kratkę kawałek papieru, unikniemy czyszczenia blatu.
Polewa i przybranie:
(można zmniejszyć ilość składników o połowę i ozdobić tylko połowę ciasteczek, nie wszyscy dorośli lubią posypki…)
- 2 łyżki kakao w proszku
- 175 g cukru pudru
- 60 ml wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- posypka
Wszystkie składniki umieścić i podgrzać w rondelku, mieszając(najlepiej trzepaczka) do uzyskania gładkiej masy.
Zdjąć z ognia, odstawić na 10 min.
Polewać wierzch kilku ciasteczek polewa (nie wszystkich naraz, bo polewa dość szybko zastyga, a do zastygniętej nie przyklei nam się posypka!).
Ozdobić posypka w ulubionym kolorze.
Odstawić do ostygnięcia.
Ciasteczka można upiec do 5 dni przed podaniem i przechowywać w szczelnym pojemniku, przekładając je pergaminem.
Smacznego!