Baci di ricotta

Aga Ciasteczkolandia pączki, faworki, PRZEPISY 1 Comment

Po skosztowaniu tych pączusiów moja fascynacja serkiem ricotta jeszcze bardziej się pogłębiła. Z jego udziałem możemy w kilka chwil, przy minimalnym nakładzie pracy, wyczarować te malutkie, mięciutkie, leciutkie kuleczki. Z podanej porcji powstanie miseczka tych smakołyków, która zaspokoi popołudniową chrapkę na coś słodkiego 3 osobowej rodzinki, lecz szczerze mówiąc bez problemu rozprawiłabym się z nią sama…Podobno nie tracą na delikatności nawet następnego dnia. Piszę podobno, bo nasze zniknęły błyskawicznie. Moim zdaniem najsmaczniejsze od razu po smażeniu, kiedy skórka jest twardsza i chrupiąca. Cudne !

Składniki :

  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej (do smażenia)
  • cukier puder do posypania

Serek zmiksować z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubić wszystko mikserem.

Na patelni rozgrzać 2-3 cm oleju. Łyżeczką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron, w średniej temperaturze, by zdążyły usmażyć się w środku. Po usmażeniu dobrze jest je na chwilkę położyć na papierowym ręczniku kuchennym,który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z ,,Feast” Nigelli Lawson.

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 5 lat temu
    Robiłam je ! 🙂 Pyszne były, oj taaaak:)))
    Piękne ,male i smaczne kuleczki:)

    mikimama 5 lat temu
    Bardzo apetyczne kuleczki! Pozdrawiam serdecznie

    terrik 4 lata temu
    sprawdziłam! są genialnie waniliowe a jednocześnie mało słodkie, wspaniałe, bardzo wciągają nie można poprzestać 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *