Po skosztowaniu tych pączusiów moja fascynacja serkiem ricotta jeszcze bardziej się pogłębiła. Z jego udziałem możemy w kilka chwil, przy minimalnym nakładzie pracy, wyczarować te malutkie, mięciutkie, leciutkie kuleczki. Z podanej porcji powstanie miseczka tych smakołyków, która zaspokoi popołudniową chrapkę na coś słodkiego 3 osobowej rodzinki, lecz szczerze mówiąc bez problemu rozprawiłabym się z nią sama…Podobno nie tracą na delikatności nawet następnego dnia. Piszę podobno, bo nasze zniknęły błyskawicznie. Moim zdaniem najsmaczniejsze od razu po smażeniu, kiedy skórka jest twardsza i chrupiąca. Cudne !
Składniki :
- 200 g serka ricotta
- 2 jajka
- 75 g mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- olej (do smażenia)
- cukier puder do posypania
Serek zmiksować z jajkami na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubić wszystko mikserem.
Na patelni rozgrzać 2-3 cm oleju. Łyżeczką wykładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron, w średniej temperaturze, by zdążyły usmażyć się w środku. Po usmażeniu dobrze jest je na chwilkę położyć na papierowym ręczniku kuchennym,który wchłonie nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z ,,Feast” Nigelli Lawson.
Comments 1
Author
majanaboxing 5 lat temu
Robiłam je ! 🙂 Pyszne były, oj taaaak:)))
Piękne ,male i smaczne kuleczki:)
mikimama 5 lat temu
Bardzo apetyczne kuleczki! Pozdrawiam serdecznie
terrik 4 lata temu
sprawdziłam! są genialnie waniliowe a jednocześnie mało słodkie, wspaniałe, bardzo wciągają nie można poprzestać 😀