Chrupiąca z wierzchu, mięciutka i puchata w środku, pokryta warstwą bitej śmietany.
Beza Pavlovej. Od paru dobrych lat, u nas to ,,must have” każdego lata. Wcale mnie nie dziwi, że od niespełna 90 lat Australijczycy spierają się z Nowozelandczykami, kto z nich pierwszy przygotował ten deser dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawlowej (biała beza ma przypominać jej spódniczkę)
Prosta w wykonaniu, urocza wizualnie i choć słodka, nie znam osoby, która by nią pogardziła. Prawie zawsze kończy się na dokładce. Niech Was nie kusi dodanie cukru pudru do bitej śmietany. Naprawdę nie jest to konieczne. Nie zaszkodzi za to dodanie kilku listków mięty…
Składniki:
- 6 białek (z dużych jaj)
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej)
do podania:
- 400-500 ml śmietany kremówki
- kilka garści truskawek
- listki mięty (opcjonalnie)
Białka ubić na pół sztywno, a następnie ubijając dodawać po łyżce cukru, aż stanie się sztywna i błyszcząca.
Na tym etapie dodać także mąkę i ocet.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na niej okrąg o średnicy 20-23 cm.
Przełożyć pianę na odrysowane koło, delikatnie wygładzić.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150° C i piec przez ok. godzinę i kwadrans.
Beza powinna być krucha i sucha z zewnątrz, a po naciśnięciu sprężysta.
Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę, aż do ostygnięcia (nawet na całą noc)
Przed podaniem przełożyć odwrócić bezę do góry nogami (nie jest to konieczne, ale w ten sposób uzyskamy płaską powierzchnię).
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić (nie musi być bardzo sztywna), rozłożyć ją na deserze i ozdobić umytymi, obranymi truskawkami i listkami mięty.
Smacznego!
Comments 1
Author
kasiaaaa24 4 lata temu
Piękna Ci wyszła 🙂 Dla mnie to jest własnie kwintesencja lata i delikatności. I uwielbiam ją bezgranicznie 🙂
mikimama 4 lata temu
Piękna, biała, po prostu idealna!
Gość: [kuchenny bałagan] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
Cudowna, marzy mi się taka beza 🙂
majanaboxing 4 lata temu
Piękna Pavlova. To jest coś ponadczasowego – deser, który wiecznie smakuje i pięknie wygląda. 🙂
Ślicznie u Ciebie Aguś.
Pozdrowienia 🙂
Gość: [Ania] *.ists.pl 4 lata temu
Chciałabym upiec idealna bezę, będzie to moje pierwsze podejście do tego wypieku i mam kilka wątpliwości jak je przygotować: niem wiem jak powinna wyglądać piana ubita na pół-sztywno- na jakich obrotach miksera ubijać mikserem i ile około minut, aby uzyskać efekt pół sztywnej? Jak już ubiję z cukrem to czy do sztywnej piany wsypuję: skrobię po niej od razu ocet i dopiero łączę z pianą z białek czy najpierw skrobia-wymieszać, potem ocet-wymieszać? W jaki sposób łączę mąkę i ocet-czy mikserem-na jakich obrotach czy łyżką lub rózgą? Serdecznie dziękuję za wskazówki:)
Aga Sz.4 lata temu
Aniu świetnie, że tak skrupulatnie przygotowujesz się do tej premiery w Twojej kuchni 🙂 Mogłabym odpowiedzieć Ci na pytania, ale najlepiej będzie jak zajrzysz na stronę mojej koleżanki, która temu tematowi poświęciła cały wpis (wygoogluj ,,moje wypieki beza”) Dodam tylko, że ja ubitą bezę wykładam na papier do pieczenia z odrysowanym ( ołówkiem, mazak wybrudzi bezę) okręgiem centymetr czy dwa od brzegów, bo zawsze po upieczeniu jest ciut od niego większa. Od papieru gotowa beza świetnie się także odkleja.
Powodzonka i koniecznie daj znać jak poszło!