ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym (peanut butter cookies)

Aga Ciasteczkolandia ciasteczka, PRZEPISY 3 Comments

ciasteczka z masłem orzechowym

Chcąc upiec klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym, przestudiowałam wiele amerykańskich stron z przepisami. Z ilości przepisów, które znalazłam można wnioskować, że piecze ja chyba każda amerykańska mama, ale receptury niewiele się od siebie różnią. Piekłam je z dodatkiem masła smooth, czyli gładkiego, w którym orzeszki są całkowicie rozdrobnione i z wersją crunchy- tej z wyraźnie wyczuwalną ich obecnością. Skrupulatnie posługiwałam się amerykańską miarą ,,cup”, a także uprościłam sprawę traktując je jak nasze szklanki. Przygotowane ciasto piekłam od razu, a także schładzałam wcześniej w lodówce. Przepis, który podaje jest moim zdaniem najlepszy.

Składniki:

  • ½ szklanki miękkiego masła
  • ½ szklanki masła orzechowego ( ulubionego smooth lub chrunchy)
  • ½ szklanki brązowego cukru (dałam ciut mniej)
  • ½ szklanki białego cukru (jak wyżej)
  • 1 duże jajko
  • 1 ¼ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii (opcjonalnie)

Masło utrzeć masłem orzechowym i cukrem na jednolitą masę.

Dodać jajko, zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, całość wsypać do masy i dokładnie wymieszać za pomocą miksera.

Owinąć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyciągnąć ciasto z lodówki (na pierwszą partię wystarczy połowa, ta ilość zapełni na dwie blaszki) i formować z niego kuleczki, ciut mniejsze od orzecha włoskiego, układać je na blaszkach w ok. 3 cm odstępach, bo ciasteczka sporo urosną i mogłyby się pozlepiać.

Każdą kuleczkę spłaszczamy delikatnie końcówką widelca, tak by utworzył się na nich charakterystyczny wzorek-kratka (jeśli widelec będzie się do ciasta przyklejał, zanurzać go w mące).

Pieczemy 7-8 min.w temp. 175°C, aż zrobią się złote. Jeśli chcemy by były twarde należy je piec 12-15 min.

Po upieczeniu należy je na chwilę zostawić na blaszkach, są bardzo miękkie, po wystudzeniu stwardnieją. Po chwili przełożyć na metalową kratkę i wykorzystać w ten sam sposób resztę ciasta.

Comments 3

  1. Post
    Author

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    Masło orzechowe, to jedna z niewielu dobrych rzeczy, którą dała nam Ameryka 😉

    mikimama 4 lata temu
    Bardzo lubię, są niesamowicie kruche…

    edyta_rosner 4 lata temu
    Ty już upiekłaś, a ja na swoją paczkę jeszcze czekam 😉
    Ciasteczka wyszły cudne – muszę koniecznie takie upiec, bo w domu mam samych wielbicieli masła orzechowego 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu
    Edytko, czekam zatem na Twoje amerykańskie propozycje 😉

    Mikimama owszem 😉

    Ojcze www- jak zwykle celne spostrzeżenie 😉

    Gość: [Marta] 82.160.24.* 4 lata temu
    Pycha, ostatnio robiłam dodatkowo z czekoladą, teraz wypróbuję Twój przepis, oczywiście byłam w Lidlu i zapas masełka zrobiony 🙂
    Aga Sz. 4 lata temu
    Marta o wersji z czekoladą też czytałam, kaloryczny rozbój, ale pewnie dwa razy lepsze 😉

    majanaboxing 4 lata temu
    Piękne ciasteczka i z pewnością smakują świetnie ! 🙂 I mleczko do tego. Pięknie jest 🙂

    Gość: [ola] *.finemedia.pl 4 lata temu
    a jak można zastąpić brązowy cukier?

    Aga Sz. 4 lata temu
    Olu zamień brązowy na biały, czy ogólnie dodaj 3/4 szklanki białego cukru 🙂

    Gość: [wojtas] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Jakie konkretnie masło ma byc? Moze byc margaryna do pieczenia?

    Aga Sz. 4 lata temu
    Wojtas sugerowałabym tu masło 82%, ale jeśli masz w lodówce margarynę, to ciasteczka też Ci wyjdą 😉

    Gość: [pat] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Mam pytanie, w ilu stopniach piekłaś ciasteczka?:) z góry dziękuję za odpowiedź!

    vanilia81 4 lata temu
    Pat w 175 stopniach C. Już dopisałam 😉

    Gość: [Salwinia] *.miedzyn.net 3 lata temu
    Zrobiłam je, bo po tygodniu Amerykańskim w Lidlu zaopatrzyłam się w masło orzechowe. Już wiem, że jeśli będę robić je jeszcze raz (a na pewno będę) to tylko z tego przepisu. Ciasteczka wyszły cudne – i wizualnie, i smakowo, a zapach, który roztaczał się w całym domu przywabił domowników. Zamiast ekstraktu wanilii dodałam cukru wanilinowego, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości białego – polecam również ten wariant:) Dziękuję za cudowny przepis!

    vanilia81 3 lata temu
    Salwinia, bardzo się cieszę i dziękuję, że dałaś znać! Pozdrawiam Cię słodko 🙂

    Gość: [Karolina] *.metso.com 3 lata temu
    Robilam wczoraj po raz trzeci. Jak zawsze genialny efekt! 🙂

    vanilia81 3 lata temu
    Karolina miód (a raczej masło orzechowe) na moje serce lejesz…Cieszę się bardzo i pozdrawiam serdecznie!

    Gość: [Beata] *.adsl.inetia.pl 10 miesięcy temu
    Odkryłam Twoją stronę przypadkowo, szukając jakiegoś fajnego przepisu na ciasteczka. Muszę powiedzieć , że trudno było mi zdecydować który przepis będzie pierwszy. Wybór padł na masło orzechowe i to był strzał w 10. Ciasteczka robi się błyskawicznie, jeszcze szybciej się je zjada. Przepyszne:) Z pewnością przetestuję inne przepisy. Dzięki, pozdrawiam.

  2. Zrobiłam je dawno temu na imprezę i teraz wszyscy uwierzyli, że umiem gotować (a nie umiem 😀 ) moje ulubione ciasteczka i mój ulubiony przepis. Zawsze się udają! Bajka<3

    1. Post
      Author

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *