Lekki tort brzoskwiniowo- śmietankowy na Komunię

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, torty 2 Comments

Prosty, skromny, lekki z brzoskwiniową nutą. Bez ciężkich kremów i niepotrzebnych ozdób. Taka była moja wizja tortu komunijnego Mai. Rumianek do jego ozdoby wybrała sobie już sama…

Spokojnie wystarczy dla 25 gości

Biszkopt:

Na dwie tortownice 20 cm i 24 cm

(szklanka o objętości 250 ml)

  • 12 dużych jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 350 g cukru (najlepiej drobnego)

Białka ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier.

Miksując na wolnych obrotach dodawać po kolei żółtka.

Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać tak by dokładnie wmieszać ją w masę. Czynność tą wykonywać ostrożnie tak by białka nie opadły.

Spody tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Boków nie smarować!

Przelać ciasto do dwóch tortownic (powinno wypełnić każdą z nich do 2/3 wysokości)

Piec na jednej wysokości w nagranym do 170º C piekarniku przez ok 30-35 min.

Większy biszkopt będzie się piekł kilka minut dłużej (wbity w biszkopt patyczek powinien być suchy).

Upieczone biszkopty wyciągnąć i upuścić w formie na podłogę ( z wysokości kolan, podłogę najlepiej zabezpieczyć ściereczka kuchenną), tak by spód uderzył o podłogę.

Nie jest to czynność niezbędna, gwarantuje natomiast, że biszkopt stygnąc nie opadnie.

Odstawić do ostudzenia.

Przełożenie:

  • 700 ml schłodzonej śmietany kremówki (jeśli macie opakowania po 330 ml to dwa także wystarczą)
  • 200-250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki (ok. 7 szt.) (syrop zachować)
  • dobrej jakości dżem z brzoskwini lub moreli
  • opcjonalnie (np. jeśli tort będzie przygotowywany dzień wcześniej) warto rozważyć użycie usztywniacza do śmietany, tzw śmietan fix’u

Każdy z biszkoptów przeciąć na trzy części uzyskując łącznie sześć blatów.

Do 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń dodać tyle samo przegotowanej wody i wymieszać ; posłuży nam to do nasączenia blatów.

Kilka połówek brzoskwiń (ok. 6-7 sztuk) pokroić w kosteczkę.

Śmietanę ubić, (jeśli używacie śmietan fix’u to należy go dodać po krótkiej chwili miksowania), pod koniec ubijania dodać cukier puder i stopniowo, po łyżce serek mascarpone.

Zaczynając od blatów dużych biszkoptów, pierwszy z nich nasączyć  kilkoma łyżkami syropu brzoskwiniowego z wodą, posmarować cienka warstwą dżemu, a na niego wyłożyć kilka łyżek śmietany z mascarpone.

Kolejny blat również nasączyć, pokryć cieniutko śmietaną i posypać pokrojonymi brzoskwiniami i ponownie przykryć je śmietaną.

Następny (ostatni z dużych) blat, ułożyć na torcie i również pokryć śmietaną.

Podobnie postąpić z warstwami mniejszego biszkoptu. Każdy z nich odrobinę nasączyć, jeden posmarować dżemem i śmietaną, drugi pokryć śmietaną z pokrojonymi brzoskwiniami.

Najwyższy blat pokrywamy tylko śmietana. Boków nie smarować!

Do ozdoby:

gałązka gipsówki, rumianek lub inne kwiaty.

Drewniany topper wbity w tort (może zawierać również imię dziecka) zamówiłam w Cut it now (klik)

Przed podaniem  możemy oba biszkopty  przechowywać w lodówce osobno, w dwóch pudełkach na tort,  złożyć i ozdobić dopiero przed podaniem.

Po więcej komunijnych inspiracji zapraszam tutaj: (klik)

Udanych wypieków i pięknej uroczystości Wam życzę…

Comments 2

  1. Aga pytanie niekulinarne ale mnie trapi 🙂 czy gipsówkę masz z ogrodu czy kwiaciarni? Kupiłam w tym roku sadzonkę do ogrodu i jest taka mała , drobniutka a wszędzie widzę taką ładną , dorodną. Czy są jakieś odmiany?

    1. Post
      Author

      Marto z kwiaciarni, w ogródku zasiałam w ubiegłym roku i w tym ma dopiero liście, ale słyszałam, że te ogrodowe maja drobne kwiaty, zobaczymy, dam znać! Uściski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *