Prosty, skromny, lekki z brzoskwiniową nutą. Bez ciężkich kremów i niepotrzebnych ozdób. Taka była moja wizja tortu komunijnego Mai. Rumianek do jego ozdoby wybrała sobie już sama…
Spokojnie wystarczy dla 25 gości
Biszkopt:
Na dwie tortownice 20 cm i 24 cm
(szklanka o objętości 250 ml)
- 12 dużych jajek (najlepiej w temperaturze pokojowej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 350 g cukru (najlepiej drobnego)
Białka ubijać ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier.
Miksując na wolnych obrotach dodawać po kolei żółtka.
Do masy jajecznej przesiać mąkę i delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki wymieszać tak by dokładnie wmieszać ją w masę. Czynność tą wykonywać ostrożnie tak by białka nie opadły.
Spody tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków nie smarować!
Przelać ciasto do dwóch tortownic (powinno wypełnić każdą z nich do 2/3 wysokości)
Piec na jednej wysokości w nagranym do 170º C piekarniku przez ok 30-35 min.
Większy biszkopt będzie się piekł kilka minut dłużej (wbity w biszkopt patyczek powinien być suchy).
Upieczone biszkopty wyciągnąć i upuścić w formie na podłogę ( z wysokości kolan, podłogę najlepiej zabezpieczyć ściereczka kuchenną), tak by spód uderzył o podłogę.
Nie jest to czynność niezbędna, gwarantuje natomiast, że biszkopt stygnąc nie opadnie.
Odstawić do ostudzenia.
Przełożenie:
- 700 ml schłodzonej śmietany kremówki (jeśli macie opakowania po 330 ml to dwa także wystarczą)
- 200-250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki (ok. 7 szt.) (syrop zachować)
- dobrej jakości dżem z brzoskwini lub moreli
- opcjonalnie (np. jeśli tort będzie przygotowywany dzień wcześniej) warto rozważyć użycie usztywniacza do śmietany, tzw śmietan fix’u
Każdy z biszkoptów przeciąć na trzy części uzyskując łącznie sześć blatów.
Do 1/3 szklanki syropu z brzoskwiń dodać tyle samo przegotowanej wody i wymieszać ; posłuży nam to do nasączenia blatów.
Kilka połówek brzoskwiń (ok. 6-7 sztuk) pokroić w kosteczkę.
Śmietanę ubić, (jeśli używacie śmietan fix’u to należy go dodać po krótkiej chwili miksowania), pod koniec ubijania dodać cukier puder i stopniowo, po łyżce serek mascarpone.
Zaczynając od blatów dużych biszkoptów, pierwszy z nich nasączyć kilkoma łyżkami syropu brzoskwiniowego z wodą, posmarować cienka warstwą dżemu, a na niego wyłożyć kilka łyżek śmietany z mascarpone.
Kolejny blat również nasączyć, pokryć cieniutko śmietaną i posypać pokrojonymi brzoskwiniami i ponownie przykryć je śmietaną.
Następny (ostatni z dużych) blat, ułożyć na torcie i również pokryć śmietaną.
Podobnie postąpić z warstwami mniejszego biszkoptu. Każdy z nich odrobinę nasączyć, jeden posmarować dżemem i śmietaną, drugi pokryć śmietaną z pokrojonymi brzoskwiniami.
Najwyższy blat pokrywamy tylko śmietana. Boków nie smarować!
Do ozdoby:
gałązka gipsówki, rumianek lub inne kwiaty.
Drewniany topper wbity w tort (może zawierać również imię dziecka) zamówiłam w Cut it now (klik)
Przed podaniem możemy oba biszkopty przechowywać w lodówce osobno, w dwóch pudełkach na tort, złożyć i ozdobić dopiero przed podaniem.
Po więcej komunijnych inspiracji zapraszam tutaj: (klik)
Udanych wypieków i pięknej uroczystości Wam życzę…
Comments 2
Aga pytanie niekulinarne ale mnie trapi 🙂 czy gipsówkę masz z ogrodu czy kwiaciarni? Kupiłam w tym roku sadzonkę do ogrodu i jest taka mała , drobniutka a wszędzie widzę taką ładną , dorodną. Czy są jakieś odmiany?
Author
Marto z kwiaciarni, w ogródku zasiałam w ubiegłym roku i w tym ma dopiero liście, ale słyszałam, że te ogrodowe maja drobne kwiaty, zobaczymy, dam znać! Uściski.