tort w kratkę, kolorowy tort

Tęczowy tort w kratkę

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, torty 1 Comment

tort w kratkę, kolorowy tort

Kiedy jest się mamą, która prowadzi Ciasteczkolandię, nie można na urodziny córki przygotować prostego biszkoptu ze śmietaną, bo pięcioletnia Solenizantka i jej przyzwyczajeni do wesołych tortów goście byliby rozczarowani. Trzeba podać ten biszkopt w zabawnej formie. Np. takiej… Wbić w niego iskrzącą fontannę i przyglądać się jak wygląda RADOŚĆ 🙂

Wiem, że tort wygląda na pracochłonny, ale tak naprawdę trzeba tylko upiec kilka kolorowych spodów, powycinać je, przełożyć śmietana i posklejać w całość.

Mąż wycinał okręgi, bo moja niecierpliwość nie może konkurować z jego inżynierską dokładnością. Tym sposobem można powiedzieć, że przygotowaliśmy go dla Mai wspólnie 🙂

Składniki na 5 blatów (o średnicy 20 – 22 cm):

  • 6 duże jajka
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze (najlepiej w żelu)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąki wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier ubijając.

Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Obie mąki przesiać i dodać je do masy jajecznej.

Delikatnie (żeby piana nie opadła), za pomocą szpatułki wmieszać je do ciasta, tak by składniki się dokładnie połączyły.

Ciasto rozdzielić do pięciu miseczek (najlepiej ważąc ciasto, by w każdej była ta sama ilość).

Do każdej miseczki dodać odrobinę barwnika (lub dwa, np. żółty+czerwony by uzyskać pomarańczowy) i ostrożnie, dokładnie wymieszać

Z papieru do pieczenia wyciąć pięć okręgów do wyłożenia dna tortownic ( w tym przypadku 2- 22 cm) Przełożyć do form ciasto.

Jeśli pieczecie kilka blatów na raz, należy użyć funkcji termoobiegu. Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 – 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika i wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.

Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy najlepiej dopiero po jego wystudzeniu, jeśli jednak gorący piekarnik czeka na kolejną porcję ciasta do upieczenia, wystarczy chwila i tez można je wyciągać.

Przełożenie i pokrycie tortu:

  • 750 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie coś do nasączenie blatów

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder.

Wykonanie tortu:

Aby po przecięciu tortu uzyskać kolorową kratkę należy:

1. Przygotować tyle biszkoptowych blatów, ile chcemy, by tort miał warstw i jednocześnie kolorów, z każdego z tych blatów wykroić ilość okręgów równą ilości blatów.

W moim przypadku z każdego z pięciu blatów wycięłam pięć równej wielkości okręgów. W ten sposób uzyskałam 25 różnokolorowych biszkoptowych kół różnej wielkości.

2. kolejnym etapem jest z powstałych okręgów, utworzenie różnokolorowych blatów

Kombinacje kolorystyczne są dowolne, ważne jest jedynie, by żaden z blatów nie posiadał w swoim składzie tych samych kolorów.

Okręgi między sobą sklejamy bitą śmietaną (lub innym wybranym kremem)- po przekrojeniu będą to poziome rzędy oddzielające od siebie kolorowe kostki

3. Po utworzeniu pierwszego tęczowego okręgu, pokrywamy go bitą śmietaną (która w przekroju utworzy rzędy pionowe) na nim budujemy kolejny kolorowy blat i postępujemy tak z każdym kolejnym.

4. Górę i boki tortu także pokrywamy bitą śmietaną i ozdabiamy wedle uznania 🙂

tort w kratkę kolorowy

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Crispy Biscuits] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Wszystkie dzieci byłyby zachwycone 🙂

    malgorzata.dz 4 lata temu
    Fiu, fiu! Piękny jest i w życiu bym nie wpadła jaką metodą go wykonałaś Agnieszko. 🙂 Jak już człowiek spojrzy na zdjęcia – to wszystko wydaje się już takie proste… Uściski dla wszystkich dzieci (małych i dużych :)) :*

    edysia79 4 lata temu
    Cudowny!
    Najlepsze życzenia dla Mai!

    Gość: [Inspirowane Smakiem] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Jest po prostu cudny. Niesamowicie pomysłowy. 🙂 Jubilatka i jej goście na pewno byli zachwyceni. Najlepszego dla córki!

    Gość: [Aga] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Cudny! Mała musiała być zachwycona 🙂

    anekbu 4 lata temu
    Przepiękny, naprawdę pomysłowa metoda. Efekt powalający:)

    Gość: [Dasia] *.dynamic.chello.pl 4 lata temu
    Niesamowicie wygląda! 😀

    wedelka 4 lata temu
    Boski 🙂

    Gość: [Violé] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    trzeba przyznać, że robi ogromne wrażenie:)

    Gość: [Opalanka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Rany, jak fajnie mieć takiego tatę i taką mamę:)

    Gość: [Evitaa] *.play-internet.pl 4 lata temu
    Wersja z kratką bardzo mi się podoba 🙂

    Gość: [cukrowawrozka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    Mi nikt takiego dziś nie zrobił. :Ccc

    majanaboxing 4 lata temu
    Cudowny tort! Wygląda tak pięknie,!
    Wszystkiego najlepszego dla Majeczki :*

    Gość *.tal.is 4 lata temu
    przepiekny!!!trzeba wykorzystac ten patent.

    bernadeta75 4 lata temu
    córka sie zachwyciła!

    mariola1903 4 lata temu
    Cudo, przepiękny- idealny tort dla małej księżniczki. Pozdrawiam

    lucynella 4 lata temu
    cudny 🙂 tak się właśnie zastanawiałam jak zrobić taki tort 🙂 dziękuję za podpowiedź 😀

    kasiaaaa24 4 lata temu
    Aga podziwiam 🙂 Tort wygląda cudnie i widać, jak wiele pracy w niego włożyłaś. Tak podniosłaś sobie poprzeczkę, że ja nie wiem co przygotujesz na kolejne urodziny 🙂
    Uściski dla Mai 🙂

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    Ulalala

    ugotujmy 4 lata temu
    nie-sa-mo-wi-ty!!

    zen.ona 4 lata temu
    Pracochłonny, ale efekt daje za wszystko:)

    anahitka9 4 lata temu
    Wspaniały!!! Kiedyś zastanawiałam się nad tym tortem,ale lenistwo wzięło górę, jednak u Ciebie tak pięknie wygląda, że może jednak się kiedyś na niego zdecyduję:)

    Gość: [Malgorzata] *.threembb.co.uk 4 lata temu
    Witam mam pytanie Ile foremek potrzebnych jest do wyciecia? Na zdjeciu pokazanych jest 3 (i tyle zazwyczaj jest w zestawach) ale chyba niezbednych jest 5. Czym jezeli mozna spytac je zastapilas?
    Pozdrawiam

    Aga Sz. 4 lata temu
    Małgosiu foremek do wycinania potrzebujemy pięć, bo tort ma pięć warstw. Możesz upiec trzy warstwy i wtedy wystarczą trzy foremki. Zdjęcie jest tylko podglądowe. Zestaw, który widać na zdjęciu ma pięć foremek, ale finalnie najmniejszą z nich wymieniłam na kieliszek, ominęłam jedną z wielkości, a największy okrąg wykroiłam obręczą do tortów (taką, którą wykorzystuje się, by np. nie wypłynęła galaretka). Istotne, by okręgi miały podobną szerokość, u mnie ok. 1,5 cm (wtedy kratka będzie równa).Pozdrawiam!

    Gość: [Gosia] 82.137.67.* 4 lata temu
    A gdzie można dostać takie foremki? 🙂

    Aga Sz. 4 lata temu
    Gosiu ja kupiłam w Tk Maxx, albo w internetowych sklepach poszukaj 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *