Jesienią lubię piec rogaliki, w ubiegłym roku królowały u nas te z kruchego ciasta, w tym roku zachciało mi się puszystej ich wersji- drożdżowej. Klasyczne nadziewane są powidłami lub marmoladą, ja przełamałam słodycz ciasta wykorzystując dżem z czarnej porzeczki. O tak jesień jest fajna…
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 dag masła lub margaryny
- 3 dag drożdży
- ½ szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 40 dag dobrej jakości dżemu z czarnej porzeczki
Do posmarowania (opcjonalnie):
- 1 żółtko
- łyżka mleka
Drożdże rozetrzeć zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodać cukier i 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., by rozczyn podwoił swoją objętość.
Wbić jajka, dosypać resztę mąki, ekstrakt waniliowy i roztopione, przestudzone masło.
Zagnieść ciasto i odstawić je przykryte ściereczką na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje wyrastało krócej).
Ponownie zagnieść, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. ½ cm i pokroić na 8 trójkątów (czyli przekroić je na pół, a potem na ćwiartki i ósemki).
Na każdy trójkącik położyć łyżeczkę dżemu i zwinąć.
Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (lub matą silikonową).
Można posmarować je żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, zarumienią się i będą błyszczące.
Piec ok. 20 min. w temperaturze 175°C.
Jeśli nie były smarowane Po upieczeniu i przestudzeniu można je oczywiście polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Comments 1
Author
mikimama 4 lata temu
Bardzo apetyczne, domowe słodkości!
majanaboxing 4 lata temu
Aguś, cudowne rogaliczki. Delikatne i piękne. Idealne do herbatki 🙂
Gość: [monia] 91.236.137.* 4 lata temu
przepis fajny, zaraz sie zabieram do robienia rogalikow ale cos tu chyba nie gra w zdaniu „dodac reszte cukru”. Chyba maki bo caly cukier poszedl do zaczynu a maki do ciasta sie nie dadalo jeszcze oprocz 2 lyzek, co nie?
Aga Sz. 4 lata temu
Monia tak oczywiście miało być mąkę…;) Miłego pieczenia!
julcia.93 4 lata temu
Uwielbiam takie rogaliki, kojarzą mi się z rogalikami mojej babci :). Wieczorem zrobię takie na kolację 🙂 Pozdrawiam 🙂
Gość: [fasolka] *.cust.bredband2.com 4 lata temu
moje rogaliki wlasnie wedruja do piekarnika 🙂
Gość: [gość2] *.atman.pl 4 lata temu
no pyszna reklama Lidla
Gość: [Izaenel] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
Pyszne 🙂 piekłam w listopadzie, wyszły rewelacyjne. Nie zapisałam wtedy przepisu i dziś przekopywałam się przez morze najróżniejszych przepisów, by odnaleźć właśnie te. Dobrze, że moja córka ma fotograficzną pamięć i zapamiętała czerwone krateczki 🙂
Aga Sz. 3 lata temu
Izenel -bardzo się cieszę, że przepis przypasował, że chciało Ci się tak ich szukać, no i że krateczka doprowadziła Cię do celu 😉 Pozdrawiam Ciebie i bystrą Córę ,miłego pieczenia 😉 :*
Gość: [Gość] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
Mega przepis pierwszy raz robiłam rogaliki i były pyszne. Dziękuje za przepis 😉