Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Wyszukaj… Szukaj CIASTECZKOLANDIA Rogaliki drożdżowe

Aga Ciasteczkolandia drożdzowe, PRZEPISY 1 Comment

Jesienią lubię piec rogaliki, w ubiegłym roku królowały u nas te z kruchego ciasta, w tym roku zachciało mi się puszystej ich wersji- drożdżowej. Klasyczne nadziewane są powidłami lub marmoladą, ja przełamałam słodycz ciasta wykorzystując dżem z czarnej porzeczki. O tak jesień jest fajna…

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 dag drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub łyżka cukru waniliowego)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 40 dag dobrej jakości dżemu z czarnej porzeczki

Do posmarowania (opcjonalnie):

  • 1 żółtko
  • łyżka mleka

Drożdże rozetrzeć zalać ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem, dodać cukier i 2 łyżki mąki, rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min., by rozczyn podwoił swoją objętość.

Wbić jajka, dosypać resztę mąki, ekstrakt waniliowy i roztopione, przestudzone masło.

Zagnieść ciasto i odstawić je przykryte ściereczką na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (moje wyrastało krócej).

Ponownie zagnieść, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. ½ cm i pokroić na 8 trójkątów (czyli przekroić je na pół, a potem na ćwiartki i ósemki).

Na każdy trójkącik położyć łyżeczkę dżemu i zwinąć.

Rogaliki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (lub matą silikonową).

Można posmarować je żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, zarumienią się i będą błyszczące.

Piec ok. 20 min. w temperaturze 175°C.

Jeśli nie były smarowane Po upieczeniu i przestudzeniu można je oczywiście polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki drożdżowe

Comments 1

  1. Post
    Author

    mikimama 4 lata temu
    Bardzo apetyczne, domowe słodkości!

    majanaboxing 4 lata temu
    Aguś, cudowne rogaliczki. Delikatne i piękne. Idealne do herbatki 🙂

    Gość: [monia] 91.236.137.* 4 lata temu
    przepis fajny, zaraz sie zabieram do robienia rogalikow ale cos tu chyba nie gra w zdaniu „dodac reszte cukru”. Chyba maki bo caly cukier poszedl do zaczynu a maki do ciasta sie nie dadalo jeszcze oprocz 2 lyzek, co nie?

    Aga Sz. 4 lata temu
    Monia tak oczywiście miało być mąkę…;) Miłego pieczenia!

    julcia.93 4 lata temu
    Uwielbiam takie rogaliki, kojarzą mi się z rogalikami mojej babci :). Wieczorem zrobię takie na kolację 🙂 Pozdrawiam 🙂

    Gość: [fasolka] *.cust.bredband2.com 4 lata temu
    moje rogaliki wlasnie wedruja do piekarnika 🙂

    Gość: [gość2] *.atman.pl 4 lata temu
    no pyszna reklama Lidla

    Gość: [Izaenel] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 3 lata temu
    Pyszne 🙂 piekłam w listopadzie, wyszły rewelacyjne. Nie zapisałam wtedy przepisu i dziś przekopywałam się przez morze najróżniejszych przepisów, by odnaleźć właśnie te. Dobrze, że moja córka ma fotograficzną pamięć i zapamiętała czerwone krateczki 🙂

    Aga Sz. 3 lata temu
    Izenel -bardzo się cieszę, że przepis przypasował, że chciało Ci się tak ich szukać, no i że krateczka doprowadziła Cię do celu 😉 Pozdrawiam Ciebie i bystrą Córę ,miłego pieczenia 😉 :*

    Gość: [Gość] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
    Mega przepis pierwszy raz robiłam rogaliki i były pyszne. Dziękuje za przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *