Klasyczna tarta Tatin to pokryte chrupiącym karmelem jabłka na kruchym spodzie. W tym przepisie zastąpiłam jabłka gruszkami i teraz nie wiem, którą wersję wolę… Karmelizowane gruszki sprawdziły się już mini serniczkach waniliowych. To taka kwintesencja jesiennego deseru. Polecam.
Składniki ciasta:
- 200 g mąki pszennej (typ 450) plus odrobina do posypania blatu
- 170 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko jajka
- ok. 6 dużych gruszek
Karmel:
- 150 g cukru
- 100 g masła
Mąkę, 20 g cukru, szczyptę soli, masło (w temperaturze pokojowej, pokrojone w kosteczkę) i 1 żółtko miksować dodając 2 łyżki wody.
Miksować do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski.
Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto.
Gruszki umyć, obierać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na pół.
Do metalowej foremki wsypać 150 g masła i 150 g cukru i podgrzewać w celu uzyskania karmelu ( cały czas mieszając, uważając, żeby karmel się nie przypalił).
Zdjąć foremkę z ognia, odczekać chwilę aż zawartość stężeje.
W foremce ułożyć pierwszą warstwę gruszek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz), posypać ją częścią cynamonu.
Ułożyć drugą warstwę gruszek, posypać resztą cynamonu.
Foremkę przykryć pokrywką. Całość podgrzewać, do momentu, aż karmel zacznie się pienić i pokryje wszystkie gruszki.
Dusić przez mniej więcej 5 minut.
Rozwałkowane ciasto nałożyć na foremkę z gruszkami.
Zbyt długie brzegi zawinąć do środka.
Na środku, zrobić niewielką dziurkę.
Do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) włożyć foremkę z ciastem i piec ok. 25 minut na dolnej kratce.
Po upieczeniu odczekać chwilę, aż ciasto się ostudzi.
Za pomocą noża odkleić brzegi ciasta od foremki. Duży talerz, paterę położyć na foremce i energicznie obrócić i delikatnie wysunąć z niej tartę.
Kawałki ciepłej tarty dobrze smakują z lodami waniliowymi.
Comments 1
Author
wedelka 4 lata temu
Jadłam do tej pory tylko tartę tatin z morelami. Była nieziemsko pyszna 🙂 Jestem pewna, że Twoja gruszkowa wersja jest również smaczna 🙂
gin86 4 lata temu
Cudownie ta tarta wygląda 🙂 Pycha!
majanaboxing 4 lata temu
Nigdy nie jadłam tarty tatin, ale kusi. No, a na Twoich zdjęciach wygląda przepysznie Aguś! 🙂
Gość: [RewolucjeNaTalerzu] *.static.icpnet.pl 4 lata temu
Coś wspaniałego :). Czeka mnie pieczenie w weekend ;).
ewa_ciasteczkowakraina 4 lata temu
Niesamowicie smacznie wygląda 🙂 Istne pyszności! Pozdrawiam
Gość: [alienor] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 2 lata temu