Intensywnie czekoladowe, słodkie brownie przełamane charakterystycznym, orzeźwiającym smakiem kwaśnej, czerwonej porzeczki z odrobiną egzotycznego kokosu. Tak to sobie wymyśliłam, tak upiekłam, a że się sprawdziło, dzielę się przepisem z Wami…
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady deserowej ( u mnie 70%)
- 150 g cukru (u mnie brązowy)
- 3 duże jajka
- 1 – 1 i 1/2 szklanka czerwonej porzeczki (umytej, oczyszczonej)
- 3-4 łyżki wiórek kokosowych
Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i masło. Stopić je na mały ogniu (uważając by nie przypalić, najbezpieczniej w kąpieli wodnej).
Odstawić, by trochę przestygły.
Jajka ubić krótko z cukrem.
Delikatnie wmieszać rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej i połączyć całość.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 20 cm x 30cm).
Posypać równomiernie czerwoną porzeczką, a następnie wiórkami kokosowymi.
Piec w temp.200°C przez ok. 15 min.
pozdrawiam słodko
Comments 3
O mniam, zapowiada się pysznie!
Szkoda, że tutaj porzeczki to towar luksusowy…
witam, czym moge w tym konkretnym przepisie zaspic jajka? (alergia)
Author
Aldonko, nigdy nie zastępowałam niczym jajek ( u nas alergia na mleko bardziej dokucza), ale z wiedzy która posiadam wynika, że możesz zastąpić je np.
* 1/4 szklanki musu jabłkowego
* 1/4 zmiksowanego banana lub puree z batatów czy dyni
* 1 łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami wody
* 1 łyżka nasion chia wymieszanych z 3 łyżkami wody
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Pozdrawiam!