Korzenna konfitura z czerwonych grejpfrutów

Aga Sz. Uncategorized 1 Comment

Latem mam ochotę wszystkie owoce, znajdujące się w polu mojego widzenia zamknąć pod jakąś (najchętniej słodką) postacią w słoiczku i schować głęboko, by móc cieszyć się nimi zimą. Zabrzmi to pewnie fatalnie, ale mieszanie konfitur mnie odpręża. Zatęskniłam za tą formą relaksu i zrobiłam konfiturę ze wszechobecnych o tej porze w sklepach, czerwonych grejpfrutów. Nie będę tu nikogo oszukiwać, że robi się je w 5 min., ponieważ (jeśli jesteście dokładni) ściąganie białych błonek z tych owoców jest pracochłonne. Ale jest to jakiś pomysł na długie, ciemne, zimowe wieczory. Konfitura jest dość płynna, świetnie sprawdzi się więc jako polewa do deserów, lodów czy sernika. Korzenna nuta przypomni w środku lata o urokach zimy… Polecam!

Składniki:

  • 1 kg czerwonych grejpfrutów
  • 1 kg cukru
  • 500 ml wody
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 goździki
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki koniaku (opcjonalnie, ja nie dałam)

Grejpfruty dobrze umyć i obrać za pomocą obieraczki, starając się obierać tylko pomarańczową część skórki, a następnie pokroić je na cienkie paseczki.

Białą część skórki usunąć z owocu i wyrzucić (jest gorzka!). Grejpfruty podzielić na pojedyncze cząstki (lub przynajmniej na ćwiartki i zdjąć z nich możliwie największą ilość białych błonek.

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki grejpfrutów z wodą. Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, wsypać cukier i przyprawy. Wymieszać, ostudzić.

Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min. po czym odstawić i dodać sok z cytryny i (ewentualnie) koniak. Całość dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików i zamknąć.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 5 lat temu
    Cudowna konfitura! Wyobrażam sobie,jaka musi być pyszna! Ja chyba nie mam tyle cierpliwości do ściągania białych błonek z grapefruitów, więc pozostanę przy patrzeniu na Twoją konfiturkę.
    Pozdrowienia 🙂

    russkaya 5 lat temu
    Musi być wspaniała! =)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *