Walentynki mają dla mnie smak czekolady, ale żeby Walenty docenił starania powinna być podana oczywiście w wersji hand made. Minimalny wkład pracy i postawicie przed ukochanym własnoręcznie wykonane trufle 🙂 Brzmi dobrze? Potem może już być tylko lepiej…
Składniki:
- 100 g czekolady deserowej 70%
- 80 g herbatników (zwykłe maślane typu petitki)
- łyżeczka masła
- 50 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżki rumu (dałam Malibu, ale ciemny też będzie dobry)
Wykonanie:
Herbatniki zmielić w malakserze (lub włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta) najdrobniej jak się da.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać do niej masło, wymieszać i przełożyć do reszty składników. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa będzie za sucha dolać więcej rumu), odstawić do lodówki, by stwardniały. Obtoczyć w gorzkim kakao. Podawać schłodzone.
Comments 1
Author
majanaboxing 5 lat temu
Piękne trufelki , a smak mają na pewno rewelacyjny! Bardzo mi się podobają. 🙂
blenda2007 5 lat temu
na pewno są przepyszne:)