trufle czekoladowo rumowe

Trufle czekoladowo-rumowe

Aga Ciasteczkolandia czekoladowe, małe słodkości, PRZEPISY 1 Comment

trufle czekoladowo rumowe

Walentynki mają dla mnie smak czekolady, ale żeby Walenty docenił starania powinna być podana oczywiście w wersji hand made. Minimalny wkład pracy i postawicie przed ukochanym własnoręcznie wykonane trufle 🙂 Brzmi dobrze? Potem może już być tylko lepiej…

Składniki:

  • 100 g  czekolady deserowej 70%
  • 80 g herbatników (zwykłe maślane typu petitki)
  • łyżeczka masła
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżki rumu (dałam Malibu, ale ciemny też będzie dobry)

Wykonanie:

Herbatniki zmielić w malakserze (lub włożyć do woreczka i potraktować wałkiem do ciasta) najdrobniej jak się da.

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać do niej masło, wymieszać i przełożyć do reszty składników. Dokładnie wymieszać, formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (jeśli masa będzie za sucha dolać więcej rumu), odstawić do lodówki, by stwardniały. Obtoczyć w gorzkim kakao. Podawać schłodzone.

Comments 1

  1. Post
    Author

    majanaboxing 5 lat temu
    Piękne trufelki , a smak mają na pewno rewelacyjny! Bardzo mi się podobają. 🙂

    blenda2007 5 lat temu
    na pewno są przepyszne:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *