Lody waniliowe z kremu custard

Aga Ciasteczkolandia lody & sorbety, PRZEPISY 1 Comment

Te lody to nic innego jak mrożony krem custard. Żółtka jaj od wiejskich kur to idealne tło dla czarnych, waniliowych ziarenek. Tak powinny smakować lody waniliowe. Każde. Zawsze.

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 125 g drobnego cukru
  • 150 ml śmietany kremówki

Mleko wlać do rondla, przeciąć laskę wanilii, czubkiem noża zeskrobać z niej ziarenka i wraz z pustą laską wrzucić do mleka, całość mocno podgrzewając (nie dopuszczając jednak do wrzenia). Zdjąć rondel z ognia i odstawić na 20 min., żeby nabrało waniliowego aromatu.

Za pomocą trzepaczki utrzeć żółtka z cukrem (można to oczywiście zrobić mikserem, ale na prawdę jest to wykonalne ręką). Usunąć z mleka laskę wanilii i wlać do niego mieszaninę żółtek z cukrem, stale mieszając.

Umyć rondel po mleku (albo użyć innego czystego)i ponownie wlać do niego mieszaninę, podgrzewając i mieszając przez ok. 10 min. aż osiągnie konsystencję kremu. Należy naprawdę stale mieszać, żeby nie otrzymać jajecznicy…Uwierzycie, że w ciągu TYCH 10 min., mojego syna akurat zebrało na czułość i kurczowo trzymał się mojej nogi, zadzwonił mąż, który pilnie potrzebował danych bankowych z internetu, a do drzwi zadzwonili sprzedawcy jajek!(tym ostatnim trzeba jednak przyznać wyczucie) 10 min.!!!

Na wszelki wypadek dobrze więc nalać do zlewu zimnej wody i gdy czujecie, ze nadchodzi niebezpieczeństwo (krem się zaczyn ważyć) należy wstawić do niego rondel i intensywnie mieszać. Kiedy krem zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba użyć silnej woli, by nie wyjeść go całego, bo jest naprawdę pyszny.

Przed mrożeniem dodać do niego ubitą (gęstą, ale nie sztywną) kremówkę i delikatnie zmieszać ją z kremem custard.

Zamrażać z użyciem maszyny do lodów,wtedy w ciągu 20 min.powinny być zmrożone, a po kolejnych 20 min. w stężeć w zamrażalce.

Jeśli nie macie maszyny masę należy przełożyć do plastikowego pojemnika i w ciągu 3 godz. mrożenia, co godzinę wyciągać i intensywnie wymieszać ręcznie, malakserem, by pozbyć się kryształków lodu, które sprawią, że deser nie będzie gładki.

Bez względu na technikę przyrządzania lody należy 20 min.przed podaniem przełożyć do lodówki, by osiągnęła konsystencję umożliwiającą wydobycie ich z pojemnika.

Comments 1

  1. Post
    Author

    karmel-itka 5 lat temu
    piękne zdjęcia!
    lody domowe są genialne.
    a te… z kremu custrard! o jaaaa… rozkoszne.

    kucharnia 5 lat temu
    Mam nadzieję, że chłodzisz dla mnie duużą porcję! Wspaniałe!
    Pozdrawiam:)

    majanaboxing 5 lat temu
    Wspaniałe ! Kocham wanilię – świetna przyprawa, ma cudowny smak i zapach :).
    Wszystko co waniliowe wspaniałe tak jak i cynamonowe 😉
    A lody chętnie bym zjadła ,pysznie wyglądają 🙂

    zawsze.oliwek 5 lat temu
    jak z wanilią to biorę w ciemno 🙂

    izaa_a 5 lat temu
    jejku jak apetycznie wyglądaja te lody 🙂

    Aga Sz. 5 lat temu

    karmel-itko, kucharnio, majanko, zawsze.oliwko i iza_a BARDZO Wam dziękuję i zapewniam, że smakują lepiej niż wyglądają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *