Z klasycznym tiramisu jest jeden problem. Surowe żółtka, kawa i alkohol dyskwalifikują go z listy deserów dla dzieci. Wymyśliłam więc dla nich, jego mleczno- owocową wersję, którą mogą zajadać nawet roczne dzieci. Mięciutkie biszkopty nasączone mlekiem lub kakao, pełna witamin słodko- kwaśna warstwa bananów i malin, a wszystko to pokryte pierzynka z puszystej bitej śmietany i seria mascarpone.
Tiramisu sprawdzi się oczywiście jako podwieczorek, choć zauważyłam, że kiedy w weekend przygotuje je wieczorem, to znikają z lodówki już w porze drugiego śniadania…
Składniki:
na 3 porcje
- 15 szt. podłużnych biszkoptów (najlepiej bez cukrowej posypki)
- szklanka mleka
- łyżka rozpuszczalnego napoju kakaowego (u mnie malinowy)
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 pełne łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki miodu, ksylolitu lub cukru
- 1 banan
- 3 garści malin
- sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
- listki melisy do ozdoby (opcjonalnie)
Z mleka i proszku kakao przygotować napój, przelać do płaskiego naczynia.
Maliny przebrać, umyć, odszypułkować.
Banana obrać, pokroić w ok. pół centymetrowe plasterki i zanurzyć je w soku z cytryny (jeśli zależy nam by nie zczerniały).
Śmietanę (schłodzoną!) ubić, pod koniec ubijania dodać miód lub cukier, serek mascarpone i krótko zmiksować.
Przygotować 3 miseczki/ szersze szklanki.
Biszkopty maczać po kolei w mleku, tak by się nim nasączyły, ale nie rozpadły.
Wyłożyć nimi dno, przycinając jeśli to konieczne (na spód przewidziane są 3 biszkopty).
Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu z bitej śmietany i mascarpone, na niego, gęsto warstwę z połówek plasterków banana i malin.
Następnie ponownie układamy warstwę nasączonych w napoju mlecznym biszkoptów, na nią warstwę masy śmietankowo – serowej (wygładzając ja szpatułka lub nożem) na górze umieszczamy resztę owoców, ozdabiamy melisa (ucząc w ten sposób dzieci estetyki…)
To tiramisu nie zawiera jajek, nie wymaga więc leżakowania w lodówce.
Smacznego!
Comments 1
Author
gin86 2 lata temu
Choć alkohol i kawę mogę pić od dawna, z chęcią skusiłabym się na takie tiramisu 🙂