Banalnie proste w wykonaniu ciasto. Nie wymaga użycia wagi i miksera. Świetne do popołudniowej herbaty. Na piknik. Na chłodniejsze, wiosenne dni. Do owinięcia w folię i wręczenia umorusanym dzieciom, które zgłodniały szalejąc z kolegami z ulicy i domagają się czegoś do jedzenia, waląc brudnymi rączkami w tarasowe drzwi…
Za jedyną wadę możemy uznać ponad godzinny czas pieczenia, ale ciasto posiada pół litra płynu i nie ma wyjścia, trzeba mu ten czas dać. Odwdzięczy się głębokim herbacianym aromatem ukrytym w cieście i słodkich rodzynkach.
foremka: klasyczna keksówka
temperatura: 175ºC
czas pieczenia ok. 70 min.
Składniki:
- 2 szklanki herbaty Earl grey (zaparzonej z 3-5 torebek w zależności od jakości herbaty i intensywności jaką chcemy uzyskać)
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 ½ szklanka mąki pszennej (zwykłej lub tortowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru (u mnie brązowego)
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szczypty pieprzu
Uwaga! Ciasto nie zawiera jajek
Do zaparzonej, przestudzonej herbaty dodać rodzynki, odstawić.
Do miski wsypać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól, pieprz i cynamon i całość wymieszać.
Dodać miękkie masło, wmieszać je do reszty składników.
Dolać herbatę z rodzynkami i całość pomieszać tak, by nie było widać suchej mąki.
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i obsypać mąką.
Piec ok. 70 min. w 175ºC. Gdyby pod koniec pieczenia ciasto za bardzo się brązowiło od góry, przykryć je folia aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnia przed wyjęciem z formy odstawić na min. 10 min.
Klocki widoczne na zdjęciu marki Wooden Story można znaleźć tutaj
Comments 1
Author
majanaboxing rok temu
Bardzo fajne ciasto.
Zjadłabym do niedzielnej kawki. 🙂