,,Torta alla gianduia” tak brzmi oryginalna nazwa tego wypieku. Trudno pisać mi o nim per tort, bo ma 23 cm średnicy i nie jest przełożony kremem lub śmietaną. Dla mnie będzie więc torcikiem, co nie zmienia faktu, że jako słodka gwiazda moich urodzin, sprawdził się znakomicie.
Nie będę go zachwalać, najlepszą reklamą będzie odczytanie listy składników: duży słoik nutelli, tabliczka deserowej czekolady, 200 g orzechów laskowych…
Przymierzałam się do upieczenia innego tortu, z taka samo niedbale rozsypanymi, prażonymi orzeszkami laskowymi na górze, jednak kiedy znalazłam ten przepis w ,,Jak być domową boginią” Nigelli Lawson, myśl o nutelli w jego wnętrzu, zdyskwalifikowała konkurenta w momencie. Bardzo polecam i to nie tylko miłośnikom nutelli 🙂
Składniki:
- 6 dużych jajek (oddzielić białka od żółtek)
- szczypta soli
- 125 g masła
- 400 g nutelli (średni słoik dostępny w Polsce ma 350 g. i tyle dałam)
- 1 łyżka likieru Frangelico, lub innego orzechowego, rumu lub wody
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 100 g gorzkiej czekolady stopionej
Spód 23 cm tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić.
Białka ubić ze szczyptą soli na niezbyt sztywno. W drugiej misce zmiksować masło z nutellą, a następnie dodawać likier/wodę, żółtka i wsypać mielone orzechy. Wmieszać stopioną, przestudzoną czekoladę. Do całości dodać łyżkę ubitych białek, by masę rozrzedzić, a następnie w 3 porcjach resztę białek, delikatnie wszystko łącząc.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 40 min. ( piekłam kilka minut krócej) aż ciasto zacznie odstawać od ścianek foremki.
Przełożyć na metalową kratkę do ostygnięcia
Polewa:
- 100 g obranych orzechów laskowych
- 125 g czekolady deserowej
- 125 ml śmietany kremówki
- łyżka likieru Frangelico, rumu lub wody
Orzeszki należy uprażyć na suchej patelni, kilka minut, do momentu aż zaczną się robić miejscami brązowe i poczujecie ich obłędny zapach.
Czekoladę, śmietanę i alkohol umieścić w małym garnku ( z grubym dnem lub teflonową powłoką) podgrzać do roztopienia się czekolady, a następnie zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.
UWAGI
Ważne, żeby ilość śmietany i czekolady była taka sama, ale wydaje mi się, że jeśli macie 100 g czekolady i dodajcie do niej 100 ml śmietany, to ilość ta też wystarczy, a nie trzeba będzie ,,uruchamiać” drugiej tabliczki czekolady.
Jeśli nie uda Wam się kupić obranych orzeszków laskowych, wystarczy wrzucić na 10-12 min. orzechy do nagrzanego piekarnika, a następnie włożyć je do kuchennej i pocierać kilka minut w dłoniach. Po odwinięciu wybieramy z zawiniątka pozbawione cieniutkiej łupinki orzeszki.
Źródło przepisu: ,,Jak być domową boginią” Nigelli Lawson
Comments 1
Author
majanaboxing 5 lat temu
Fantastyczny jest Vanilko!:))
Widziałam go w „Domowej Bogini”, na pewno kiedyś się na niego skuszę.
Pycha!:)
darkangelika 5 lat temu
Wygląda przepysznie;)
Aga Sz. 5 lat temu
Darkandelika dziekuje 🙂 Spózniłam się na Twoja akcje na durszlaku ,,słodkości Nigelli” a pasował by idealnie 🙂
Majanko, zrób koniecznie, nie jest pracochłonny, a masz pewne, ze sprawdzony i smaczny 😉
russkaya 5 lat temu
Zatkało mnie. Wow. Chcę. Marzę. Pragnę!
chochlikikuchenne 5 lat temu
Fantastyczny tort!
Nic wiecej nie mam do powiedzenia! 😀
Pozdrawiam:))
anahitka9 5 lat temu
Wyglada oblednie!! Jak jest z nutella to musi tez bosko smakowac!!Musze kiedys zrobic 🙂
Aga sz. 5 lat temu
chochlikikuchenne- czasem więcej pisać nie trzeba, podobnie jak zachwalać czegoś co ma taką listę składników jak ten torcik 😉
anahitka9- dziękuje, zrób koniecznie!
josephinae 4 lata temu
I tak najważniejsze jest pozytywne podejście!