Jagody…dotąd sądziłam, że najlepiej smakują z kleksem śmietany, a dobry sernik nie wymaga wchodzenia w spółki, ale po skosztowaniu tego sernika nie jestem już tego taka pewna…Aksamitny do granic możliwości. Każda z warstw odgrywa tu ważna rolę: serowa jest cytrynową, serową bazą, jagodowa wprowadza owocową, leśną nutę, a polewa z kwaśnej śmietany to niezbędna kropka nad ,,i”, to takie chłodzące zwieńczenie całości. Sernik ma jeszcze jedną zaletę- ładnie wygląda, co u wyrastających jak im się podoba, pękających serników nie jest standardem.
Ma 3 warstwy, ale nie jest pracochłonny, należy tylko pamiętać, że podobnie jak sernik londyński (z polewą z kwaśnej śmietany) ten także, musi poleżeć przez noc w lodówce
Składniki:
- 800 g kremowego serka typu sernikowo-kanapkowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego
- 250 g cukru
- 2 łyżki mąki
- starta skórka z 1 cytryny
- 4 jajka
Warstwa jagodowa:
- 125 g jagód
- 1 łyżka cukru pudru
Polewa:
- 300 ml kwaśnej śmietany
- łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie
Ser, mąkę, cukier, wanilię miksować (lub zmielić w malakserze) ok. 15 sekund. Dodać jajka i miksować kolejną chwilkę (nie za długo, żeby masa się nie rozrzedziła).
W blenderze zmiksować jagody z cukrem pudrem, tak by masa była gładka. Dolać do jagód szklankę masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 180°C
Ok. 23 cm tortownicę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, boki można posmarować masłem. Wylewamy do niej masę serową i pieczemy 25 min. Wyciągamy tortownicę i ostrożnie, łyżką nakładamy warstwę masy serowej, po wkładamy do piekarnika na kolejne 30 min.
Następnie wystudzić sernik przez 20 min.
Mieszamy ze sobą składniki polewy i ostrożnie nakładamy na sernik, tak by wzdłuż całego brzegu został 1 cm pas. Pieczemy kolejne 10 min. i zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika, wkładamy go do lodówki i zostawiamy tam na całą noc. Z góry warto posypać go jagodami.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [Justin Dorothy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
U mnie bardzo ciężko jest dostać jagody, ale jak już je znajdę z pewnością zrobię sernik 🙂
agattekh 5 lat temu
Śliczne fotki, wygląda pysznie 🙂
malgorzata.dz 5 lat temu
Piękny jest! 🙂
Agnieszko, spróbuj również wersję Agusi, czyli jednak z czarną porzeczką. Jest naprawdę pyszny. Ja robiłam i zostałam jego fanką. 🙂 Właśnie ostatnio, gdy wypatrzyłam na moim targu porzeczkę – to była pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy – sernik casis. 🙂
sylka_rafcio 5 lat temu
cudowny jednym słowem
majanaboxing 5 lat temu
Kochana, piękny serniczek wyczarowałaś!
Muszę go zrobić, bo kusi niesamowicie 🙂 Piękne zdjęcia.
Uściski:*
ilovebake.pl 5 lat temu
Super wygląda ten sernik, a blog wprost zjawiskowy 🙂
kuchnia_breni 5 lat temu
Zjadłabym monitor patrząc na te zdjęcia 😉 pysznie wygląda ten sernik
Aga Sz, 5 lat temu
Justin Dorothy (nigdy nie wiem, której z Was odpowiadam 😉 może o czarną porzeczkę u Was łatwiej, podobno podstawowa wersja ( z nimi właśnie) jest pyszna!
agattekh, sylka-rafcio bardzo Wam dziękuję, on smakuje dokładnie tak, jak wygląda
Małgosiu muszę zatem zrobić koniecznie!
Majanko, nie mogę uwierzyć, że jeszcze go nie wyszperałaś i nie upiekłaś! On jest wprost stworzony dla Ciebie!
ilovebake.pl aż się zaczerwieniłam…dzięki 😉
kuchnia_breni 🙂 zostaw kochana monitor, może się przydać jeszcze 😉 lepiej go upiecz :)))
kuchnianadorobku 5 lat temu
Przepiękny blog, przepisy niezwykle kuszące…aż ślinka cieknie. Pozwolę sobie dodać Twojego bloga do ulubionych i cieszyć się każdym nowym wpisem.