Nie wiem czy upiekłam to ciasto ze względu na jego nazwę, czy sposób umieszczania w nim ponacinanych jabłek jakie kojarzę z dzieciństwa, nie mniej bardzo dobrze zrobiłam. To jedno z tych ciast, które powinno każdego dnia stać na blacie ukryte pod szklanym kloszem. Proste, skromne, na podwieczorek w tygodniu wprost idealne.
Składniki:
- 125 g (pół szklanki) masła
- 100 g (pół szklanki) cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 jaja
- szczypta soli
- 250 g ( 1 i 2/3 szklanki) mąki pszennej
- 90 ml ( 1/3 szklanki) mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki galaretki/ dżemu z moreli lub pomarańczy (opcjonalnie)
Masło, cukier i skórkę z cytryny ubić mikserem na kremową masę.
Dodawać po kolei jajka, a następnie dosypać sól i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
Nożem naciąć na jabłkach kratkę i układać płaską częścią na cieście.
Piec w nagrzanym do 180°C przez około 40 min.
Upieczone ciasto posmarować ciepłą galaretką i podawać.
Smacznego!
Comments 1
Author
mikimama 3 lata temu
Bardzo apetyczne…
ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
Super. Mam torbę kwasiorów do zagospodarowania
Gość: [ewamaison] *.dynamic.mm.pl 3 lata temu
No i musze zrobic !
gin86 3 lata temu
Mmm, wygląda cudownie 🙂 Proste, ale wyjątkowo pyszne 🙂
majanaboxing 3 lata temu
Pyszne i z jabłkami. Lubię. 🙂
Ściskam :*