Wiosenna sałatka z amarantusem

Aga Ciasteczkolandia fit, sałatki, Strona glowna banner, wytrawne 0 Comments

Amarantus…Jedna z najstarszych roślin uprawnych. Przez Indian nazywany ,,święta rośliną”, dziś mówi się o nim, że to zboże XXI wieku. Pełen białka, wit. B6, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, wapnia, potasu a także kwasu foliowego i pantotenowego. Ponieważ szczęśliwie moje nasze dzieci chętnie zjadają te malutkie kuleczki, staram się by regularnie u nas gościł, najczęściej na słodko z orzechami i miodem, albo w formie sałatki, np. takiej wiosennej jak ta…

Składniki:

  • 250 g ziaren amarantusa
  • 2 pomidory (albo dwie garści koktajlowych)
  • 1 czerwona papryka
  • mały ogórek (lub pół dużego)
  • garść natki pietruszki
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Ziarna amarantusa ugotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia.

Pomidora pokroić w kostkę (warto go sparzyć i obrać ze skórki).

Paprykę pozbawić gniazdka nasiennego, ogórka obrać ze skóry i również drobno pokroić i wraz z pomidorem dodać do amarantusa.

Oliwę z oliwy wymieszać z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie polać nim sałatkę.

Pietruszkę, szczypiorek posiekać, posypać sałatkę, dodać sól, pieprz i całość wymieszać (najlepiej widelcem).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *