Kiedy jesteś mamą dzieci w wielu szkolno-przedszkolnym, które w swoich klasach urządzają zabawy andrzejkowe, to z pewnością ten przepis na ciasteczka z wróżbą warto mieć na podorężu. Te są gwarancją świetnej zabawy i ekscytacji przy losowaniu i otwieraniu ciasteczek i dobrze smakują. A przepis sprawdzony, jako matka trójki miałam przyjemność w tym tygodniu upiec ich już sto sztuk…
ps. Jak diabeł wody święconej boje się wszelakich konkursów przedszkolnych na eko-stwory z plastiku i makulatury tudzież zwierzątka z warzyw tak więc nadrabiam ciastkami kiedy tylko się da, póki co skutecznie ratują mi tyłek w oczach pań wychowawczyń… 😉
Składniki:
- 300 g mąka pszennej
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 białko
- laska wanilii – 1 szt.
- 10 g świeżych drożdży
- 30 g oleju kokosowego (lub miękkiego masła)
- 60ml (lub mleka)
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- cukier trzcinowy
Przygotowanie zaczynamy od przygotowania 30 paseczków z wróżbami . Można wypisać je oczywiście ręcznie długopisem, albo tak jak ja skorzystać z drukarki (wydrukowane nazwy jedna pod drugą czcionką o rozmiarze 12 i są w sam raz).
Jeśli ciasteczka pieczemy dla dzieci fajnie zamiast klasycznych wróżb sprawdzą się zawody (co może w przypadku młodszych dzieci mieć wymiar edukacyjny, dowiedzą się kto to jest architekt albo czym zajmuje się florysta…)
Wykonania ciasteczek:
Mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier, cynamon i sól, wymieszać.
Dodać rozkruszone drożdże, olej kokosowy, żółtka i wodę, całość chwilę miksować, a następnie przełożyć na stolnice oprószoną mąka i wyrabiać dłońmi, aż powstanie miękkie elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować (pamiętając by oprószyć mąka stolnice i wałek) i wykrawać foremką lub kieliszkiem/szklanką kółeczka o średnicy ok 6 cm.
każde kółeczko porozciągać delikatnie w palcach umieścić na środku poskładaną karteczkę i zakleić jak pieroga, dociskając brzegi końcem małego widelczyka.
Ciasteczka układać w odstępach na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia.
Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać szczyptą brązowego cukru.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. (termoobieg) przez 10-12 min., aż ciasteczka się zarumienią.
Odstawić do ostygnięcia.
Miłego pieczenia i samych pomyślnych wróżb…