Motywem przewodnim naszych tegorocznych ,wielkanocnych babeczek został marcepan, który uwielbiamy całą rodziną, zgodnie wszyscy. Masa marcepanowa ukryta jest w ich wnętrzu, nadaje im delikatnej, migdałowej słodyczy, a wykorzystana również do pokrycia wierzchu babeczek, służy jako ich dekoracja. Babeczki są proste w wykonaniu, pyszne w smaku, a za sprawą odpowiedniego ich przystrojenia (u mnie zestaw marki Meri Meri ) również urocze.
Składniki:
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 50 g masy marcepanowej
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
Masę marcepanową rozdrobnić w palcach na okruszki.
Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misie miksera i zmiksować.
Dodać mleko i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przełożyć do foremek. Miękkie papilotki umieścić w formie do muffinek, sztywne wystarczy poustawiać na blaszce do pieczenia.
Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. (aż się zarumienią, a wbity w nie patyczek będzie po wyciągnięciu suchy).
Odstawić do ostygnięcia
Do ozdoby:
- 50 g masy marcepanowej
- 2 łyżki cukru pudru
Masę marcepanową rozwałkować (podsypując uprzednio deseczkę na której będziemy ją wałkować i wałek cukrem pudrem, zapobiegnie to przyklejaniu się masy do nich), na grubość kilku milimetrów. Wykrawać z masy wybrane kształty, najlepiej kwiatuszki, serduszka itp.
Przygotowane ozdoby delikatnie, od spodu zwilżyć za pomocą pędzelka wodą i przykleić na wierzch wystudzonych babeczek.
Ozdobić według uznania wiosennymi topperami.
Kochani, pogodnych, a w tym roku przede wszystkim zdrowych Świąt Wielkiej Nocy
Pozdrawiam wiosennie