Babeczki z marcepanem

Aga Ciasteczkolandia babeczki & muffinki, PRZEPISY, Wielkanoc 0 Comments

Motywem przewodnim naszych tegorocznych ,wielkanocnych babeczek został marcepan, który uwielbiamy całą rodziną, zgodnie wszyscy. Masa marcepanowa ukryta jest w ich wnętrzu, nadaje im delikatnej, migdałowej słodyczy, a wykorzystana również do pokrycia wierzchu babeczek, służy jako ich dekoracja. Babeczki są proste w wykonaniu, pyszne w smaku, a za sprawą odpowiedniego ich przystrojenia (u mnie zestaw marki Meri Meri ) również urocze.

Składniki:

(wszystkie składniki w temp. pokojowej)

  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka

Masę marcepanową rozdrobnić w palcach na okruszki.

Wszystkie składniki oprócz mleka umieścić w misie miksera i zmiksować.

Dodać mleko i ponownie zmiksować, aż do uzyskania gładkiego ciasta.

Ciasto przełożyć do foremek. Miękkie papilotki umieścić w formie do muffinek, sztywne wystarczy poustawiać na blaszce do pieczenia.

Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. (aż się zarumienią, a wbity w nie patyczek będzie po wyciągnięciu suchy).

Odstawić do ostygnięcia

Do ozdoby:

  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Masę marcepanową rozwałkować (podsypując uprzednio deseczkę na której będziemy ją wałkować i wałek cukrem pudrem, zapobiegnie to przyklejaniu się masy do nich), na grubość kilku milimetrów. Wykrawać z masy wybrane kształty, najlepiej kwiatuszki, serduszka itp.

Przygotowane ozdoby delikatnie, od spodu zwilżyć za pomocą pędzelka wodą i przykleić na wierzch wystudzonych babeczek.

Ozdobić według uznania wiosennymi topperami.

Kochani, pogodnych, a w tym roku przede wszystkim zdrowych Świąt Wielkiej Nocy

Pozdrawiam wiosennie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *