
Soczyste brzoskwinie, zapieczone pod warstwą słodkich, skąpanych w maśle i brązowym cukrze płatków owsianych z dodatkiem chrupiących ciasteczek Amaretti, a wszystko to skropione Amaretto. Myślę, ze to niezły deser na zakończenie wakacji. A jeśli podacie to cudo z gałką lodów waniliowych i kieliszkiem Prosecco będzie jeszcze piękniej…
Składniki:
- 6 dużych brzoskwiń
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 120 g miękkiego masła (plus trochę do wysmarowania foremki)
- 100 mąki pszennej
- 120 g płatków owsianych zwykłych
- 50 g ciasteczek Amaretti (twardych)
- 80 g brązowego cukru
- 1 łyżka likieru Amaretto *
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Brzoskwinie umyć, przepołowić, usunąć pestki i pokroić na kawałki, np. ósemki.
Wyłożyć nimi dno przygotowanego wcześniej naczynia, a następnie przesiać na nie mąkę ziemniaczaną.
Ciasteczka Amaretti pokruszyć, dodać wszystkie, całość skropić Amaretto i całość połączyć ze sobą palcami, tworząc rodzaj kruszonki.
Kruszonkę wyłożyć równomiernie na brzoskwiniach.
Piec przez ok. 30 min. w temp. 180 stopni C., aż kruszonka się zezłoci.
Deser podawać na ciepło, dobrze wówczas smakuje i wytworniej wygląda) w towarzystwie lodów waniliowych. Smaczny również na zimno np. na śniadanie z dodatkiem jogurtu.
* Alkohol z Amaretto, wyparuje pod wypływem temperatury, ale jeśli ktoś chce deser podać dzieciom i ma obiekcje, to oczywiście można ten składnik pominąć.


Smacznego!

Comments 1
Z takimi lodami waniliowymi i prosecco jak zaproponowałaś musi być to coś pysznego 🙂