Brzoskwinie zapiekane pod owsianą kruszonką z Amaretto

Aga Sz. desery, PRZEPISY, Strona glowna banner 1 Comment

Soczyste brzoskwinie, zapieczone pod warstwą słodkich, skąpanych w maśle i brązowym cukrze płatków owsianych z dodatkiem chrupiących ciasteczek Amaretti, a wszystko to skropione Amaretto. Myślę, ze to niezły deser na zakończenie wakacji. A jeśli podacie to cudo z gałką lodów waniliowych i kieliszkiem Prosecco będzie jeszcze piękniej…

Składniki:

  • 6 dużych brzoskwiń
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 120 g miękkiego masła (plus trochę do wysmarowania foremki)
  • 100 mąki pszennej
  • 120 g płatków owsianych zwykłych
  • 50 g ciasteczek Amaretti (twardych)
  • 80 g brązowego cukru
  • 1 łyżka likieru Amaretto *

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.

Brzoskwinie umyć, przepołowić, usunąć pestki i pokroić na kawałki, np. ósemki.

Wyłożyć nimi dno przygotowanego wcześniej naczynia, a następnie przesiać na nie mąkę ziemniaczaną.

Ciasteczka Amaretti pokruszyć, dodać wszystkie, całość skropić Amaretto i całość połączyć ze sobą palcami, tworząc rodzaj kruszonki.

Kruszonkę wyłożyć równomiernie na brzoskwiniach.

Piec przez ok. 30 min. w temp. 180 stopni C., aż kruszonka się zezłoci.

Deser podawać na ciepło, dobrze wówczas smakuje i wytworniej wygląda) w towarzystwie lodów waniliowych. Smaczny również na zimno np. na śniadanie z dodatkiem jogurtu.

* Alkohol z Amaretto, wyparuje pod wypływem temperatury, ale jeśli ktoś chce deser podać dzieciom i ma obiekcje, to oczywiście można ten składnik pominąć.

Smacznego!

error

Comments 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *