Tu nie potrzeba słów. Tu potrzeba ostatnich, ciepłych promieni letniego słońca na parapecie, by ogrzały ciasto przed pieczeniem, małych rączek, które wydłubią gorącą jeszcze posypkę i sąsiadów z którym można się tym ciastem podzielić. Miękkie, pachnące masłem i wanilią ciasto, a na nim śliwki ułożone w rządku, skąpane we własnym lepkim soku, posypane słodką, maślaną posypką. Sierpniowa klasyka Kochani…
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu.
Mąkę przesiać do miski.
Drożdże i dwie łyżki cukru dodać do ciepłego ( nie gorącego!) mleka, wymieszać.
W mące zrobić dołek i wlać do niego mleczno- drożdżową emulsję.
Dodać do rozczynu trochę mąki, wmieszać ją do masy łyżką, ale tak by dookoła na ściankach misce ciągle mąka była.
Z góry posypać rozczyn odrobiną mąki, a całą miskę przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
masło roztopić i lekko przestudzone dodać wraz z jajkami, szczyptą soli, cukrem waniliowym i pozostałymi dwoma łyżkami cukru do miski. Całość zagnieść ( lub zmiksować, najlepiej za pomocą haka jeśli mikser posiada) na gładką, odklejającą się od miski kulę.
Miskę oprószyć mąką i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i przenieść do formy, a następnie poukładać na nim umyte, pozbawione pestek połówki śliwek ( skórkami do ciasta).
Z podany wyżej składników kruszonki, zagnieść ją i pocierając w palcach posypać wierzch ciasta.
Piec w nagrzanym do 19 º C ( grzałka góra dół) lub 180º C ( termoobieg) przez 20-30 min.
Smacznego!
Comments 1
Author
Gość: [iziona] *.tktelekom.pl 2 lata temu
Uwielbiam takie ciasta, a tutaj dodatkowo zdjęcia są przepiękne 🙂
Gość: [Cukry Proste] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
Ciasta drożdżowe kocham bezgranicznie;) Muszę zrobić ze śliwkami
mikimama 2 lata temu
Oj, chyba się skuszę!
majanaboxing 2 lata temu
Uwielbiam. Kocham drożdżowe ciasto, jego zapach, miękkość i smak no i to,że z owocami smakuje tak cudownie.
Piękne zdjęcia, piękne, puchate ciasto.
czekoladkam 2 lata temu
Zjadłabym z wieeeelką chęcią :))