Najpierw odkryłam w lodówce resztkę gęstego, domowego ajerkoniku, potem znalazłam (ukrytą skrzętnie przed resztą domowników) paczkę moich ukochanych ciasteczek amaretti (zakupionych w czasie tygodnia włoskiego w Lidlu). Następnie pokłułam nogi w krzakach jeżyn zbierając owoce (nigdy nie chodźcie na jeżyny w szortach!) i tak powstał ten ekspresowy deser. Smaczny dodajmy. Lubię jak coś kwaśnego ( jeżyny) równoważy słodycz ( ajerkoniak) i gdy coś chrupiącego (ciasteczka) spotyka się z czymś miękkim (bita śmietana). Dużo słońca Kochani!
Składniki:
(na 4 porcje)
- 20 szt.migdałowych ciasteczek amaretti
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki gęstego ajerkoniaku
- ok. szklanki jeżyn
Przygotować 4 szklanki/pucharki, w których podawany będzie deser.
Do każdej pokruszyć po 5 ciasteczek amaretti.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać ajerkoniak,krótko zmiksować, lub wymieszać.
Masę nałożyć na ciasteczka, a na niej umieścić po garści przebranych, umytych jeżyn.
Najlepiej podawać od razu.
Smacznego!
Comments 1
Author
majanaboxing 2 lata temu
Świetny deserek Aguś. Mam na taki ochotę. 🙂
Pozdrowienia
Gość: [Marzena] *.play-internet.pl 2 lata temu
Bardzo mi się podoba ten deserek 🙂