Tort bezowy z borówkami i nutą róży na rocznice ślubu i nie tylko…

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, torty 1 Comment

 

Od dziewięciu lat, bo tyle jesteśmy małżeństwem, nie ma dnia, żebym nie usłyszała od mojego męża czegoś miłego. Często słyszę ,,kocham cię”, ale też moje ulubione ,,chodź zrobiłem kawę”. Zawsze wtedy pyta mnie czy mam do niej coś słodkiego. Zawsze mam. Dziś też miałam…

Celebrujcie rocznice ślubu, nawet jeśli nie są one okrągłe. Ja tymczasem zmykam pakować walizkę, na poduszce znalazłam wydruk rezerwacji hotelu w Budapeszcie…

temperatura pieczenia 175º C/ po włożeniu bezy zmniejszamy 150º C (termoobieg)

foremki: dwie duże blachy

Składniki:

  • 8 białek
  • 50 dag cukru ( najlepiej drobnego)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (lub octu winnego)
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)

do przełożenia i ozdoby

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki wody różanej
  • 3 łyżeczki cukru różanego ( można pominąć)
  • kilka garści borówek, róża do ozdoby

Białka ubić na pół sztywno.

Ubijając, stopniowo dosypywać cukier, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa.

Wmieszać (lub wmiksować na wolnych obrotach) do niej sok z cytryny i mąkę.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować (np.od spodu tortownicy) trzy identyczne okręgi o średnicy 18-20 cm.

Na każde odrysowane kółko nałożyć możliwie równa ilość masy, tak by zachować 1,5- 2 cm odstępu od brzegu (masa po upieczeniu trochę się rozpłynie, wypełniając okrąg),

Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC.

Piec 50 min. Gotowe blaty będą złotawe i chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.

Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim ciasto, aż do wystudzenia.

Ubić schłodzona śmietanę kremówkę /tortowa. Pod koniec ubijania dodać wodę różana i (opcjonalnie cukier różany).

Każdy z blatów posmarować warstwa śmietany. Ostatni, najwyższy ułożyć odwrotnie tak, by móc układać borówki na płaskiej powierzchni.

ps. W wersji, która podałam nuta różana jest wyczuwalna. Lekko kwaśne borówki sprawiają, że całość nie jest mdła. Nic nie stoi na przeszkodzie, by borówki ( lub np.maliny, jeżyny czy porzeczki) umieścić także na niższych piętrach tortu, lub tak jak ja to zrobiłam nasypać ich jeszcze trochę na talerzyk przed podaniem.

Smacznego! Powodzenia w pieczeniu i w miłości…

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Cukry Proste] *.dynamic.chello.pl 2 lata temu
    Ale cudo!

    vegazone 2 lata temu
    Uroczy torcik! Może chcesz wziąć ślub ze mną lub chociażby mnie zaadoptować? 🙂

    jolantaszyndlarewicz 2 lata temu
    Ważne by miec tą kochaną osobę koło siebie … bardzo ważne:). Celebrowanie każdej chwili z sobą:) … coś wspaniałego. Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy:)

    majanaboxing 2 lata temu
    Cudowny tort Aguś!
    Wszystkiego najlepszego dla Was :*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *