W musie tym intensywna słodycz białej czekolady została otulona subtelnym różanym aromatem i skropiona dla równowagi orzeźwiająca cytryną. Lekko (nie mówię tu o kaloriach, a konsystencji…), świeżo, romantycznie…
Pięknych Walentynek i dużo miłości nie tylko 14 lutego Wam życzę…
Składniki
(na 2 porcje)
- 100 g białej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki
- płaska łyżeczka żelatyny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki wody różanej
- łyżeczka soku cytryny
- łyżeczka skórki otartej cytryny
- odrobina soli (pół szczypty)
Czekoladę (połamaną na kawałki) ze śmietanę umieścić w rondelku i stopić w kąpieli wodnej.
Żelatynę zalać łyżką ciepłej wody i wymieszać, by się rozpuściła. Naczynie z nią można umieścić w garnku z wodą kąpieli wodnej, ułatwi to sprawę.
Żółtka oddzielić od białek.
Do ostudzonej lekko mieszaniny czekoladowej dodać żelatynę, żółtka, wodę różaną, cytrynę oraz skórkę z niej otartą, całość dobrze wymieszać (najlepiej ubijaczką)
Odstawić na kwadrans do lodówki.
Ubić białka z odrobiną soli na sztywno.
Delikatnie, ale dokładnie wmieszać białka do schłodzonej masy.
Przelać do miseczek w których mus będziemy podawać i wstawić ponownie do lodówki na min. 3 godz.
Comments 1
Author
mikimama 3 lata temu
Idealny na dzisiejszy dzień…
majanaboxing 3 lata temu
Ojej jaki on musi być pyszny.
Cudowne zdjęcia Kochana.
Uściski:*
Gość: [Ja i moje urwisy] *.dynamic.chello.pl 3 lata temu
Wygląda kusząco 🙂