Wysoki, lekki, puszysty o świeżej, cytrynowej nucie.
Tort taki.
Jak słońce trochę.
Na drugie urodzinki mojej Gosi go upiekłam.
Bo ona też słonko nasze przecież.
Ładnie swój kawałek zjadła, choć to rekomendacja żadna, bo ona generalnie kocha jeść…
Prosty. W sensie łatwy do zrobienia. Z tą chorągiewka w niego wbitą chyba więcej pracy miałam. Choć ona równie banalna w wykonaniu. Naprawdę…
temperatura pieczenia: 160ºC
foremki: 1 lub 2 okrągłe tortownice o średnicy ok. 20 cm
Jeśli piec będziemy oba biszkopty naraz, najlepiej umieścić je na jednym poziomie w piekarniku (wówczas możemy korzystać z funkcji grzałki góra dół)
Biszkopt:
szklanka o pojemności 250 ml
- 7 dużych jajek
- szklanka cukru (najlepiej drobnego)
- szklanka + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem do przełożenie:
- 3 szklanki soku z pomarańczy* + pół szklanki do naponczowania biszkoptu**
- 2 łyżki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Krem do obłożenia:
- 500 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka starta z umytej pomarańczy bio (lub sparzonej zwykłej)
* Najlepiej użyć soku świeżo wyciskanego lub pasteryzowanego (w Lidlu ten, który jest w lodówce).
** Jeśli tort będzie przeznaczony dla dorosłych warto do soku, którym będziemy nasączać biszkopt dodać kieliszek Cointreau lub innego likieru pomarańczowego.
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dosypywać cukier.
Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodawać żółtka.
Obie mąki przesiać i delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać do masy, by składniki dokładnie się połączyły.
Dwie okrągłe tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać masę po równo do dwóch tortownic.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez ok. 30 min. (do tzw. suchego patyczka)
Po wyjęciu dobrze jest upuścić każda formię z wysokości 60 cm na podłogę (zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu), odstawić do ostygnięcia (np. w uchylonym piekarniku) i dopiero wtedy obrysowując nożem boki, wyciągnąć ciasta z tortownic.
Każdy biszkopt przekroić na pół, otrzymując w ten sposób 4 blaty.
Przygotowanie kremu pomarańczowego
2 i 1/3 szklanki soku pomarańczowego przelać do rondelka.
Resztę soku (2/3 szklanki) wymieszać z dwoma opakowaniami proszku budyniowego i 2-3 łyżkami cukru.
Sok w rondelku doprowadzić do wrzenia, dodać sok z budyniem, zmniejszyć ogień ciągle mieszając chwilkę gotować.
Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia.
Jeśli ktoś jest zwolennikiem maślanych kremów, na tym etapie może wmiksować do masy kostkę miękkiego masła, ja nigdy nie widzę takiej potrzeby 😉
Przygotowanie kremu śmietankowego do obłożenia tortu
Schłodzoną (to ważne!) śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie wolno miksując wmieszać serek mascarpone i skórkę startą z pomarańczy.
Pierwszy blat (najlepiej najgrubszy; będzie dźwigał cały tort) nasączyć kilkoma łyżeczkami soku z pomarańczy.
Nałożyć na niego 1/3 część kremu pomarańczowego, przykryć drugim blatem, który również delikatnie nasączyć, przełożyć połowa pozostałego kremu i czynności powtórzyć. Ostatni blat biszkoptu pokryć kremem z bitej śmietany i mascarpone. Obłożyć nim również boki tortu (można grubo smarować kremu jest sporo, na pewno nie zabraknie).
Ozdobić paseczkami skórki umytej, niewoskowanej pomarańczy, jej plasterkami, listkami melisy…
Smacznego!
Comments 6
Author
majanaboxing rok temu
Cudowny torcik! Musiał być pyszny.
Już 2 latka Gosi, jejku kiedy to minęło? Wszystkiego najlepszego dla Małej ! :))))
I dla Was
Uściski :*
Gość: [ami] *.dynamic-ra-1.vectranet.pl rok temu
Ślicznie wygląda 🙂
kuchennesmakoyki 3 miesiące temu
Smakowicie wygląda:)
pozdrawiam
Gość: [Ilona] *.jmdi.pl 2 miesiące temu
Mam pytanko, ile ma być mąki do biszkoptu. Podane jest: szklanki+2 łyżki.
Aga sz. 1 miesiąc temu
Ilona, *.jmdi.pl przepraszam, ze dopiero teraz… 1 szklanka Iwonko + 2 łyżki.
Ahh! Dziękujemy wszyscy za przepis! Tort był przepyszny! Zrobiłam na brązowej mące, bo tylko taką miałam. Dodałam 5 łyżek cukru pudru do kremu na obłożenie tortu. Przepraszam, ale dla mnie nie był wystarczająco słodki z dwoma łyżkami.
Ah, i jeszcze jedno – pomysł na tort pomarańczowy powstał po kupieniu kandyzowanej skórki pomarańczowej. Dodałam całe opakowanie do mojego maślanego kremu budyniowego. Dodało to fajnego cierpkiego posmaku.
Wszyscy – i dorośli i dzieci się zachwycali!
Dziękuję 🙂
Author
Bardzo się cieszę, świetny pomysł z tą skórką! Pozdrawiam ciepło. Aga
Cześć, mam pytanie dot. pieczenia – jak ogarnąć temat jeśli nie ma możliwości upiec biszkoptów jednocześnie? Czy surowe ciasto może zaczekac w temperaturze pokojowej?
Author
Upiekłabym go w jednej foremce 24 cm i przecięła go na 3 blaty. Bałabym się, że ubite jajka w masie opadną czekając aż biszkopt z 1 tury wystygnie. Ewentualnie przygotować i upiec na 2 razy.pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź. Upiekłam jednocześnie, ale jeden biszkopt w nieco większej tortownicy, a potem docięłam. Wygląda bardzo dobrze 🙂 świetny przepis ?