Muffiny z jeżynami

Aga Sz. babeczki & muffinki, PRZEPISY 0 Comments

muffiny z jeżynami, muffinki z jeżynami

Sierpień hojnie obsypał leśne krzewy jeżyn owocami. Zbieramy je dzielnie, nie zważając na podrapane od kolców nogi, bo wypieki z tymi owocami, wynagradzają te niedogodności z nawiązką. Kto zagląda na mój Instagram wie, że sporo dzieci w ostatnim czasie odwiedziło nasz dom, więc te muffinki z jeżynami piekłam najczęściej. Bo i na wycieczkę wygodnie spakować i w dziecięcej rączce zmieścić. Puchate, ładnie odrywają się od papilotek, w sam raz słodkie. Tak kochani smakuje sierpień w lesie…

Składniki:

(na 10-12 tradycyjnej wielkości muffinek)

  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru (u mnie 100 g białego + 50 g kokosowego)
  • kilka garści jeżyn
  • 60 g masła
  • 1 jajko
  • 200 mleka

Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól wymieszać.

Jeżyny przebrać, umyć, osuszyć i wsypać do mąki, delikatnie wymieszać.

Masło roztopić i ostudzić.

W drugiej miseczce wymieszać cukier z jajkiem, mlekiem i masłem.

Wlać powstałą mieszaninę do miseczki z mąką i szybko, niedbale wymieszać, tylko tak, by składniki obu miseczek się połączyły.

Papierowe foremki umieścić w formie do muffinek napełnić do 2⁄3 wysokości ciastem.

Muffinki piec w temperaturze 200°C, przez ok. 20 min. (wbity w ciasto patyczek powinien być po wyciągnięciu suchy)

Wyjąć z piekarnika, poczekać aż trochę przestygną i podawać.

muffiny z jeżynami, muffinki z jeżynami
muffiny z jeżynami, muffinki z jeżynami

Smacznego!

error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *