Placuszki z cukinii w jogurtowej odsłonie, bardzo łagodne w smaku i pewnie dlatego tak lubiane przez dzieci. To szybki obiad w ciepły, letni dzień. Najsmaczniejsze lekko ostudzone podane z kleksem gęstego, zimnego jogurtu.
Polecam również przepis na placuszki z cukinii z miętą, pietruszką i dymka
Składniki:
- ok. 600 g cukinii ( u mnie 1,5 sztuki średniej wielkości)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli, pieprzu
Cukinie umyć, obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka).
Dodać do niej jogurt oraz żółtka, wymieszać widelcem.
Do drugiej miseczki wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, pomieszać.
Dodać mąkę do cukinii i połączyć całość przyprawiając solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placuszki są gotowe by je obrócić, gdy na ich powierzchni pojawiają się pękające pęcherzyki powietrza.
Podawać lekko ostudzone z jogurtem.
Smacznego!
Comments 1
Author
ojciec_wwwirgiliusz 3 lata temu
Na bazie cukini/kabaczka/dyni w zależności co mi w ręce wpadnie robię placki ziemniaczano-dyniowe/kabaczkowe/cukiniowe. Są bardziej od ziemniaczanych puchate. A jak razem z ziemniakami i dynią zmielić też jedną paprykę i cebulę jest bardziej pikantnie. Idealne pod piwo danie. Przepraszam, to takie poza tematem, bo w końcu jesteśmy na Ciasteczkolandii 😉
mikimama 3 lata temu
Bardzo smakowite!
majanaboxing 3 lata temu
Mniam, jakie one pyszne Aguś! I te zdjecia – cudne!
Pozdrawiam 🙂
wedith 3 lata temu
Idealne na lato!
judik1119 3 lata temu
Super placuszki! Bardzo chętnie bym zjadła 🙂
horecaservice 3 lata temu
nie wiem co jest w tych placuszkach, że dzieci je tak lubią. U mnie też robią furorę, ale ja podoje z sos ogórkowych 🙂