jagody w syropie cukrze

Jagody w cukrze, a właściwie syropie…

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, przetwory 1 Comment

Nazywam je jagodami w cukrze, choć tak naprawdę pływają one w granatowym syropie i bliżej im do konfitury. Tradycyjna metoda przygotowywania jagód w cukrze zakłada warstwowe przekładanie w słoiczkach jagód i cukru, a następnie ich pasteryzację. Jagody przygotowywane w ten sposób są smaczne, jednak irytuje mnie to, że owoce puszczając sok zmniejszają swoją objętość, co kończy się tym, że gotowy słoiczek jest napełniony tylko do połowy… Od kiedy jestem szczęśliwą posiadaczką tego przepisu (dziękuję Pat…) korzystam tylko z niego i to obok konfitury z pomarańczy nasz ulubiony słodki przetwór. Dodaje go do naleśników, polewam pancakes, serniki, kluski na parze, budynie. Teraz oddaje go w Wasze ręce i gorąco polecam, bo taki słoiczek w środku zimy to prawdziwy skarb.

Składniki:

(można oczywiście zrobić je z połowy przepisu)

  • 1 kg jagód
  • 1 kg cukru
  • ½ szklanki wody

Do garnka wsypać cukier i wlać wodę.

Zagotować, mieszając by cukier się rozpuścił tworząc syrop.

Wsypać do niego przebrane, porządnie umyte jagody, poczekać aż całość ponownie się zagotuje.

Przelewać do wyparzonych słoików (polecam użycie mniejszych, np. 200 ml), zakręcić i odstawić do góry nogami.

Ilość cukru sprawia, że jagody nie wymagają pasteryzacji, wystarczy im wyparzony słoiczek.

Smacznego!

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [Evitaa] *.swietochlowice.vectranet.pl 4 lata temu
    To jest dopiero radość – wyjąć zimą ze spiżarni taaaki słoiczek :).

    majanaboxing 4 lata temu
    Ależ cudowne! Kolor niesamowicie głęboki i ten smak!
    Piękne zdjęcia. 🙂

    letniewino 4 lata temu
    Czy ten interesująco i zachęcająco wyglądający przepis można zastosować do wykonania przetworów z innych owoców? I czy wymagał on wtedy będzie jakiejś modyfikacji w proporcjach, tudzież innych zabiegów budzących zaniepokojenie u niewtajemniczonych?

    Aga Sz.1 4 lata temu
    Evitaa – oj tak, specjalnie robię je w mniejszych słoiczkach, żeby takch chwil radości było jak najwięcej 😉

    Majanko dzięki, ja mam w głowie od kilku dni Twoje jagodzianki…

    Letniewino – hm szczerze mówiąc przygotowywałam w ten sposób tylko jagody. Bardzo podobnie, choć proces trwa trzy dni przygotowuje konfiturę z wiśni, przepis wkrótce pojawi się na blogu. Pozdrawiam jagodowo!

    letniewino 4 lata temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *