ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami (Gateau au yaourt)

Aga Ciasteczkolandia ciasta, ciasta z owocami, PRZEPISY 1 Comment

Włoszki wykorzystują kubeczki po jogurcie jako miarki przy pieczeniu babki jogurtowej, Francuski korzystając z nich, piekąc w weekendy ze swoimi dziećmi Gateau au yaourt…

,,Pierwszym ciastem, jakiego uczy się większość francuskich dzieci, jest gateau au yaourt (ciasto jogurtowe) — lekkie, nie za słodkie ciasto, do którego można dodać owoce, groszek czekoladowy, cytrynę albo łyżeczkę rumu i które udaje się prawie zawsze. Do odmierzania składników wykorzystuje się kubeczki po jogurcie.

Efektem całego tego pieczenia jest nie tylko blacha ciasta, ale także nauczenie dzieci panowania nad sobą. Zajęcie wymagające odmierzania i dodawania składników w odpowiedniej kolejności jest idealnym treningiem cierpliwości. W dodatku francuskie rodziny nie pożerają ciasta, kiedy tylko wyłoni się ono z piekarnika (tak jak ja to robię), lecz czekają, żeby zjeść je na goûter – francuski podwieczorek.”

Składniki:

  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g (u mnie Bakoma Naturalny Gęsty) puste kubeczki posłużą do odmierzenia innych składników
  • 2 jajka
  • 2 kubeczki cukru (dodałam 1 i ½)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • niepełny kubeczek oleju
  • 4 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kubeczki jagód

Nagrzać piekarnik do 200°C.

Olejem roślinnym nasmarować tortownicę o średnicy 25 cm lub podłużną formę do pieczenia.

Ostrożnie wymieszać jogurt, jajka, cukier, wanilię i olej.

W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wsypać suche składniki do mokrych, mieszać ostrożnie, aż się połączą (nie za długo).

Ciasto przelać do przygotowanej foremki, posypać jagodami.

Piec przez ok. 35 min., po tym czasie nakłuć patyczkiem i jeśli jest nadal wilgotne, piec jeszcze 5 minut.

Ciasto powinno być lekko chrupiące z wierzchu, ale sprężyste w środku.

Odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.

ps. jagody można zastąpić innymi owocami, nawet mrożonymi. Można je wmieszać do ciasta, albo zastąpić kubeczkiem czekoladowych groszków. Dobrze, gdy składniki ciasta jogurtowego przed pieczeniem miały temperaturę pokojową.

 

* fragment książki oraz źródło przepisu – ,,W Paryżu dzieci nie grymaszą” Pameli Druckerman,  wyd.Wydawnictwo Literackie

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [redhead93] *.adsl.inetia.pl 3 lata temu
    Ale apetyczne ciacho! 🙂

    mikimama 3 lata temu
    Pięknie wygląda, takie puszyste!

    gin86 3 lata temu
    Zainteresowałaś mnie tą książką. Nie mam jeszcze dzieci, ale kiedyś pewnie będę miała, więc może czas zacząć się uczyć…? 🙂
    A ciacho wygląda wspaniale 🙂

    Gość: [Apple] *.dynamic.chello.pl 3 lata temu
    Zrobiłam to ciasto w formie babeczek, ale nie z jagodami, tylko z innymi owocami (jabłkowe, gruszkowe, porzeczkowe). Wyszły cudowne! *.*

    majanaboxing 3 lata temu
    No Kochana, jakie fajne ciacho upiekłaś! Podoba mnie się niezmiernie.
    Ściskam:*

    edyta_rosner 3 lata temu
    Przepis jest i u mnie, nareszcie 😉

    fromnord 3 lata temu
    Wyszło mi – prawie jak na zdjęciu. Dzięki 🙂

    Gość: [martunia0303] *.icpnet.pl 3 lata temu
    nareszcie mogłam wykorzystać mrożone jagody, które zalegały w zamrażalniku i nie wiedziałam cóż z nimi zrobić….wielkie dzięki za przepis…ciasto jest przepyszne 🙂

    Aga Sz. 3 lata temu
    Dziękuję, dziękuję, dziękuję…Cieszę się, że przepis się Wam przydał :*

    Gość: [casabianca] *.adsl.inetia.pl 2 lata temu

    Świetny wpis, porywam przepis bez dwóch zdań. Brawo za profil Ciasteczkolandia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *