Lekka wersja tarty, zimny, lekki jogurt ładnie się skomponuje z kwaśnymi porzeczkami i faktycznie tarta jest świetna, szczególnie na upalne, letnie dni. Moim zdaniem porzeczki są stworzone do kruchego ciasta, w żadnym innym, nie smakują mi tak bardzo. Polecam i zachęcam do eksperymentowania z innymi letnimi owocami.
Tartę piekłam w foremce do tart średnicy 28 cm
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g (zimnego!) masła
- 70 g cukru
- 1 żółtko
- łyżka (lub kilka łyżek) zimnej wody lub śmietany
Z mąki, masła i cukru zagnieść ciasto dolewając łyżkę, czy dwie wody. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godz. do lodówki.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20 min. (aż ciasto się zarumieni). Odstawić do schłodzenia
Składniki nadzienia:
- 600 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżeczki cukru
- 120 ml gorącej wody
- porzeczka czerwona, czarna ok. 30-40 dag
Żelatynę wsypać do gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę wlać do jogurtu i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszaninę wylać na schłodzony spód, posypać owocami i odstawić do lodówki, by masa jogurtowa się ścięła.
Comments 1
Author
zen.ona 5 lat temu
Marzy mi się taka tarta z jagodami. 🙂
agson_1 5 lat temu
Jaka piękna!! Muszę wypróbować:)
asik.77 5 lat temu
Aż się chce od razu zjeść tą tartę 🙂
edysia79 5 lat temu
Za porzeczkami w ciastach nie przepadam, ale taką tartę chętnie bym zjadła 🙂
Pięknie się prezentuje.
Gość: [Ola] *.ustka.vectranet.pl 5 lat temu
Lekkie smaki lata na kruchym spodzie, świetny pomysł 😉
Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl 5 lat temu
piękna! Uwielbiam porzeczki, a do tego w takiej tarcie muszą wspaniale smakować! Super! Piękne zdjęcia!
kuchnia_breni 5 lat temu
Fajny pomysł z tym jogurtem, na pewno była pyszna 😉
Gość: [veggie] *.dip.t-dialin.net 5 lat temu
Ale pięknie tu u Ciebie 🙂
malgorzata.dz 5 lat temu
Agnieszko, popieram! Porzeczki są wprost stworzone do tarty! A może tarta dla porzeczek? 🙂
Cudna jest Twoja wersja, rześka taka! 🙂
slodka.babeczka 5 lat temu
Cudownie wygląda, i pewnie tak samo smakuje:)
Pozdrawiam serdecznie.
Gość: [kuchenny bałagan] *.home.aster.pl 5 lat temu
Tarta palce lizać 🙂
Gość: [schokoladeinspirationen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
Obłędna 🙂
Gość: [Evitaa] *.internetdsl.tpnet.pl 5 lat temu
Ta galaretka zapowiada się pysznie! 🙂
Gość *.cable-modem.tkk.net.pl 5 lat temu
1 raz wtrafilam na Pani strone – cudowna! Przepisy jak z bajki! Dziekuje za taki blog:) Kama.
Aga Sz 5 lat temu
BARDZO Wam dziękuję, za ciepłe wszystkie ciepłe słowa. Zawsze staram się obiektywnie oceniać moje słodkości i tą tartę bardzo Wam polecam. Porzeczki, nie topią się w niej i nie robią ,,kompotowe”. Lądując na jogurtowej pierzynce, przyczepiają się do niej, ale zachowują swoją chrupkość i soczystość. Pozdrawiam cieplutko :*
Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 5 lat temu
Uwielbiam tarty wszelkiego rodzaju – więc na pewno spróbuję 🙂
oczywiście obserwuję!
Pozdrawiam :*
kabaciatka24 5 lat temu
Super wygląda i jaka prosta:)
vegazone 5 lat temu
No! dobrze pamiętałam, że czerwony talerzyk też masz! 🙂 To naprawdę niesamowite. Jakbyśmy miały powymieniać się zastawą, to nie miałybyśmy czym, bo jest tak podobna 🙂