tarta porzeczkowo-jogurtowa

tarta porzeczkowo- jogurtowa

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, tarty 1 Comment

tarta porzeczkowo-jogurtowa

Lekka wersja tarty,  zimny, lekki jogurt ładnie się skomponuje z kwaśnymi porzeczkami i faktycznie tarta jest świetna, szczególnie na upalne, letnie dni. Moim zdaniem porzeczki są stworzone do kruchego ciasta, w żadnym innym, nie smakują mi tak bardzo. Polecam i zachęcam do eksperymentowania z innymi letnimi owocami.

Tartę piekłam w foremce do tart średnicy 28 cm

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g  (zimnego!) masła
  • 70 g cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka (lub kilka łyżek) zimnej wody lub śmietany

Z mąki, masła i cukru zagnieść ciasto dolewając łyżkę, czy dwie wody. Owinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godz. do lodówki.

Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 20 min. (aż ciasto się zarumieni). Odstawić do schłodzenia

Składniki nadzienia:

  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 120 ml gorącej wody
  • porzeczka czerwona, czarna ok. 30-40 dag

Żelatynę wsypać do gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę wlać do jogurtu i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszaninę wylać na schłodzony spód, posypać owocami i odstawić do lodówki, by masa jogurtowa się ścięła.

 

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    zen.ona 5 lat temu
    Marzy mi się taka tarta z jagodami. 🙂

    agson_1 5 lat temu
    Jaka piękna!! Muszę wypróbować:)

    asik.77 5 lat temu
    Aż się chce od razu zjeść tą tartę 🙂

    edysia79 5 lat temu
    Za porzeczkami w ciastach nie przepadam, ale taką tartę chętnie bym zjadła 🙂
    Pięknie się prezentuje.

    Gość: [Ola] *.ustka.vectranet.pl 5 lat temu
    Lekkie smaki lata na kruchym spodzie, świetny pomysł 😉

    Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl 5 lat temu
    piękna! Uwielbiam porzeczki, a do tego w takiej tarcie muszą wspaniale smakować! Super! Piękne zdjęcia!

    kuchnia_breni 5 lat temu
    Fajny pomysł z tym jogurtem, na pewno była pyszna 😉

    Gość: [veggie] *.dip.t-dialin.net 5 lat temu
    Ale pięknie tu u Ciebie 🙂

    malgorzata.dz 5 lat temu
    Agnieszko, popieram! Porzeczki są wprost stworzone do tarty! A może tarta dla porzeczek? 🙂
    Cudna jest Twoja wersja, rześka taka! 🙂

    slodka.babeczka 5 lat temu
    Cudownie wygląda, i pewnie tak samo smakuje:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    Gość: [kuchenny bałagan] *.home.aster.pl 5 lat temu
    Tarta palce lizać 🙂

    Gość: [schokoladeinspirationen] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Obłędna 🙂

    Gość: [Evitaa] *.internetdsl.tpnet.pl 5 lat temu
    Ta galaretka zapowiada się pysznie! 🙂

    Gość *.cable-modem.tkk.net.pl 5 lat temu
    1 raz wtrafilam na Pani strone – cudowna! Przepisy jak z bajki! Dziekuje za taki blog:) Kama.

    Aga Sz 5 lat temu

    BARDZO Wam dziękuję, za ciepłe wszystkie ciepłe słowa. Zawsze staram się obiektywnie oceniać moje słodkości i tą tartę bardzo Wam polecam. Porzeczki, nie topią się w niej i nie robią ,,kompotowe”. Lądując na jogurtowej pierzynce, przyczepiają się do niej, ale zachowują swoją chrupkość i soczystość. Pozdrawiam cieplutko :*

    Gość: [Asia] *.dynamic.chello.pl 5 lat temu
    Uwielbiam tarty wszelkiego rodzaju – więc na pewno spróbuję 🙂
    oczywiście obserwuję!
    Pozdrawiam :*

    kabaciatka24 5 lat temu
    Super wygląda i jaka prosta:)

    vegazone 5 lat temu
    No! dobrze pamiętałam, że czerwony talerzyk też masz! 🙂 To naprawdę niesamowite. Jakbyśmy miały powymieniać się zastawą, to nie miałybyśmy czym, bo jest tak podobna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *