Placuszki z ricottą i frużeliną wiśniową

Aga Ciasteczkolandia placuszki, naleśniki, pierogi, PRZEPISY 1 Comment

Placuszki te smażę na weekendowe śniadania z różnymi dodatkami. Latem najczęściej w wersji truskawkami. Zdarza się, że serwuje je dzieciom na obiad i wtedy mam pewność, że zniknie z talerzyków.

Może to pomysł na walentynkowe śniadanie? Gdyby je tak usmażyć w kształcie serc (nawet bez foremki, nie powinno to być trudne), podać z ulubioną kawą, kleksem bitej śmietany i czerwoną różą na tacy do łóżka… Ja nie miałabym nic przeciwko.

Frużelinę możecie przygotować dzień wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać, dodając odrobinę wody, jeśli potrzeba. Warto też wieczorem odmierzyć składniki, te suche wsypać do miseczki, a rano połączyć ze sobą wg.przepisu, w ten sposób śniadanie będzie gotowe trochę szybciej.

Składniki:

  • 200 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych (lub zwykłego)

Frużelina:

  • 300 g mrożonych wiśni
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżeczek cukru

Rozmrozić wiśnie. Zlać sok, który puściły i (jeśli to konieczne) dolać wody tyle, by łącznie otrzymać ok. 200- 250 ml

Sok przelać do rondelka, zostawiają 100 ml w kubeczku, do którego dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, a całość dokładnie wymieszać.

Sok w rondelku zagotować, dolać sok z kubeczka i mieszając całość ponownie zagotować (jeśli jest bardzo gęsty dolać wody) dodać owoce i całość wymieszać.

Placuszki:

Żółtka jajek oddzielić od białek.

Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka.

Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto.

Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej.

Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste.

Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.

Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta.

Przed podaniem na każdy placuszek nałożyć łyżkę frużeliny wiśniowej.

 

Comments 1

  1. Post
    Author

    Gość: [GrowingUp] 217.153.131.* 4 lata temu
    Cudne:D

    Gość: [Capacitier] *.adsl.inetia.pl 4 lata temu
    Tak pysznei, puszyście wyglądają 🙂

    dogsonx 4 lata temu
    ale lelciutko wyglądają!! Cudo !! Nigella jest najlepsza !

    cuda.wianki 4 lata temu
    alez sie romantycznie zrobilo! :-))

    oluus90 4 lata temu
    wszystko pasuje do siebie idealnie! 🙂

    Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
    Muszą być pyszne 🙂 ale mam ochotę zwłaszcza na tę frużelinę 😉

    Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
    takie placuszki z ricottą muszą być pyszne, nie mogę się doczekać pierwszych owoców to wtedy sobie zmajstruje, mniam 🙂

    ugotujmy 4 lata temu
    usmażenie tych placków w formie serc bez foremek byłoby najfajniejsze! bo by były takie słodko koślawe:-)))

    ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
    Ślicznotki;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *