Placuszki te smażę na weekendowe śniadania z różnymi dodatkami. Latem najczęściej w wersji truskawkami. Zdarza się, że serwuje je dzieciom na obiad i wtedy mam pewność, że zniknie z talerzyków.
Może to pomysł na walentynkowe śniadanie? Gdyby je tak usmażyć w kształcie serc (nawet bez foremki, nie powinno to być trudne), podać z ulubioną kawą, kleksem bitej śmietany i czerwoną różą na tacy do łóżka… Ja nie miałabym nic przeciwko.
Frużelinę możecie przygotować dzień wcześniej i przed podaniem tylko podgrzać, dodając odrobinę wody, jeśli potrzeba. Warto też wieczorem odmierzyć składniki, te suche wsypać do miseczki, a rano połączyć ze sobą wg.przepisu, w ten sposób śniadanie będzie gotowe trochę szybciej.
Składniki:
- 200 g serka ricotta
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki oleju z orzeszków ziemnych (lub zwykłego)
Frużelina:
- 300 g mrożonych wiśni
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżeczek cukru
Rozmrozić wiśnie. Zlać sok, który puściły i (jeśli to konieczne) dolać wody tyle, by łącznie otrzymać ok. 200- 250 ml
Sok przelać do rondelka, zostawiają 100 ml w kubeczku, do którego dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, a całość dokładnie wymieszać.
Sok w rondelku zagotować, dolać sok z kubeczka i mieszając całość ponownie zagotować (jeśli jest bardzo gęsty dolać wody) dodać owoce i całość wymieszać.
Placuszki:
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Wymieszać dokładnie w miseczce ricottę, mleko i żółtka.
Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, tak by powstało gładkie ciasto.
Z białek ubić pianę i dodać ją do masy mleczno-serowej.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką ciasto. Smażyć przez minutę, aż zrobią się złociste.
Odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejną minutę.
Upieczone najlepiej układać na podgrzanym talerzu i przykryć folia aluminiową, żeby nie wystygłym zanim usmaży się reszta.
Przed podaniem na każdy placuszek nałożyć łyżkę frużeliny wiśniowej.
Comments 1
Author
Gość: [GrowingUp] 217.153.131.* 4 lata temu
Cudne:D
Gość: [Capacitier] *.adsl.inetia.pl 4 lata temu
Tak pysznei, puszyście wyglądają 🙂
dogsonx 4 lata temu
ale lelciutko wyglądają!! Cudo !! Nigella jest najlepsza !
cuda.wianki 4 lata temu
alez sie romantycznie zrobilo! :-))
oluus90 4 lata temu
wszystko pasuje do siebie idealnie! 🙂
Gość: [bielinka] *.tktelekom.pl 4 lata temu
Muszą być pyszne 🙂 ale mam ochotę zwłaszcza na tę frużelinę 😉
Gość: [siankoo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl 4 lata temu
takie placuszki z ricottą muszą być pyszne, nie mogę się doczekać pierwszych owoców to wtedy sobie zmajstruje, mniam 🙂
ugotujmy 4 lata temu
usmażenie tych placków w formie serc bez foremek byłoby najfajniejsze! bo by były takie słodko koślawe:-)))
ojciec_wwwirgiliusz 4 lata temu
Ślicznotki;-)