amarantuski

Serduszkowe amarantuski

Aga Ciasteczkolandia ciasteczka, fit 0 Comments

amarantuski

Urocze, składające się w 100%  ze zdrowych składników ciasteczka serduszka, których bazą są preparowane ziarna amarantusa. To taki rodzaj słodkości, której nie musimy dzieciom odmawiać i całe szczęście, bo one chętnie po nie sięgają. Bez jajek, glutenu, nabiału i cukru. Fajna baza do eksperymentów, następnym razem z pewnością przemycę w nich też ziarna chia.  Polecam!

Składniki:

(na ok. 20 sztuk)

potrzebne będą trzy arkusze papieru do pieczenia

szklanka o pojemności 250 ml.

  • 1 szklanka preparowanego amarantusa (tzw.poppingu)
  • 1/2 szklanki jasnego sezamu
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu( w oryginale 1 łyżeczka) opcjonalnie
  • szczypta soli

Na patelni podprażyć ziarna słonecznika, sezamu i siemię lniane, aż nabiorą złotego koloru.

W  większym rondelku zagotować miód z cynamonem i solą. Kiedy miód zacznie bulgotać dodać popping z amarantusa i podprażone ziarna z patelni.

Całość dokładnie wymieszać.

Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia o wymiarach ok 30×30. Na jeden z nich wysypać mieszaninę, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować masę na grubość min. pół centymetra.

Usunąć papier z wierzchu, odczekać chwilę (ciasteczka łatwiej będą się wykrawać, gdy masa trochę przestygnie i stwardnieje) i wykrawać ciasteczka. Warto pomiędzy kolejnym wykrawaniem maczać foremkę w oleju 9ciasto nie będzie się kleić do foremki).

Ciasteczka przełożyć na blachę i piec w temp. 150 stopni C. przez 15 min. lub do czasu aż zrobią się złote.

Przed podaniem wystudzić.

Przepis znalazłam w przeuroczej (jak sama autorka, którą miałam przyjemność poznać osobiście) książce ,,Fit  słodkości” Kingi Paruzel.

Serdeczności

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *