Szyszki z ryżu preparowanego, cudownie obklejonego słodka masa krówkową to przysmak znany z PRL-u. Jest więc szansa, że przygotowując je przywołacie wspomnienia z dzieciństwa. Banalnie proste i super szybkie w wykonaniu. Trochę zapomniane, a szkoda, bo idealne na np. przyjęcie urodzinowe dla dzieci.
Składniki:
- 80 g preparowanego ryżu
- 300 g cukierków krówek (dowolnych, mlecznych)
- 100 g masła
- płaska łyżka gorzkiego kakao (dla koloru)
Krówki kroimy lub przełamujemy na pół, dodajemy masło i topimy na małym ogniu mieszając.
Odstawiamy z ognia i do gorącej masy wsypujemy preparowany ryż i mieszamy, tak by masa dokładnie go obkleiła.
Możliwie szybko formujemy kulki. Masa jest bardzo ciepła, więc ułatwiam sobie pracę nabierając ją metalową gałkownicą do lodów. Porcje są wówczas równe i z tworzą zgrabne kulki. Każdą szyszkę przekładam do papilotki do muffinek ( te moje maja ok, 2,5 cm w podstawie, są mniejsze od tradycyjnych)
Można oczywiście uformować kulki mniejsze, takie na ,,jeden ząb” lub pokusić się o nadanie im kształtu prawdziwej szyszki.
Comments 1
Author
Gość: [strasznie smaczne] *.dynamic.chello.pl 6 miesięcy temu
Wspomnienie dzieciństwa 🙂