Krajanka ze szparagami, ziemniakami i boczkiem z patelni

Aga Ciasteczkolandia PRZEPISY, Strona glowna banner, wytrawne 0 Comments

krajanka ze szparagami, szparagi z patelni, szybkie danie ze szparagami

Ten sposób serwowania szparagów, polegający na pocięciu ich w kawałki i podduszeniu w towarzystwie ziemniaczków, cebuli i boczku, podpatrzyłam u Ani z bloga Strawberry from Poland zmieniając nieco ilości i proporcje składników. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a efekt bardzo smaczny. Ania dodatkowo serwuje do niego sadzone jajka i uważam, że to świetny pomysł, a wręcz wskazany, w sytuacji, gdy rezygnujemy z dodatku boczku.

Składniki:

(na widoczną na zdjęciu patelnię)

  • ok. 10-12 ziemniaków
  • 50 dag boczku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 duża cebula

Boczek pokroić słupki i podsmażyć na chrupko na patelni. Jeśli ma choć trochę tłuszczu, nie trzeba dodawać dodatkowego, ten z niego się wytopi i mięso się usmaży, jeśli jest bardzo chudy można dodać kawałek klarowanego masła lub łyżkę, dwie oleju.

W tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę.

Podsmażony na chrupko boczek przełożyć na talerz, a na tej samej patelni podsmażać przed ok. 15 minut ziemniaki, mieszając od czasu do czasu. Mają się zezłocić z każdej strony, ale pozostać al dente, czyli półtwarde.

Szparagi umyć, pozbawić zdrewniałych końcówek i pokroić na ok. 3 cm kawałki.

Cebulę obrać, posiekać w piórka.

Po kwadransie dorzucić do ziemniaków cebulę i całość ponownie podsmażyć przez kolejne 2-3 minuty.

Następnie dodać przygotowany boczek i szparagi, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem do momentu, aż szparagi zmiękną (w zależności od ich grubości 6-8 min.). Jeśli tłuszczu jest mało, warto raz, czy dwa ostrożnie przemieszać.

Można serwować od razu, ale odgrzane smakuje równie dobrze.

krajanka ze szparagami, szparagi z patelni, szybkie danie ze szparagami
krajanka ze szparagami, szparagi z patelni, szybkie danie ze szparagami
krajanka ze szparagami, szparagi z patelni, szybkie danie ze szparagami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *